Cea mai veche carte din Europa, cump─ârat─â cu 14,3 milioane de dolari jpeg

Cea mai veche carte din Europa, cump─ârat─â cu 14,3 milioane de dolari

­čôü Carte
Autor: Redac╚Ťia
­čŚô´ŞĆ 17 aprilie 2012

Biblioteca naţională a Marii Britanii a plătit 14, 3 milioane de dolari pentru a cumpăra Evanghelia după Sf. Cuthbert, o copie în latină a Evangheliei după Ioan, scrie Huffington Post.

Volumul, de m─ârimea unei palme, a fost scris ├«n secolul al VII-lea ┼či este cea mai veche carte din Europa p─âstrat─â intact─â, noteaz─â sursa.

image
image

Manuscrisul, aflat p├ón─â acum ├«n posesia ramurii britanice a Societ─â┼úii lui Iisus, are o copert─â din piele ro┼čie, atent lucrat─â. Cartea a fost descoperit─â ├«n morm├óntul Sf. Cuthbert din Catedrala din Durham, ├«n 1104, c├ónd acesta a fost deschis.

Reprezetan┼úii bibliotecii spun c─â micu┼úul volum, de 9, 6 cm l─â┼úime ┼či 13, 6 cm lungime, este una dintre cele mai importante c─âr┼úi din lume.

"Este o veritabil─â comoar─â. Leg─âturile ┼či paginile sunt intacte, oferindu-ne o conexiune cu str─âmo┼čii no┼čtri de acum 1.300 de ani", a declarat Lynne Brindley, director executiv al bibliotecii.

Evanghelia va fi expusă în primă fază la sediul Bibliotecii Naţionale, apoi în Durham, locul unde este îngropat Sf. Cuthbert.

sursa:gandul.info