Cea mai misterioas─â carte din lume este cu un pas mai aproape de a fi descifrat─â jpeg

Cea mai misterioas─â carte din lume este cu un pas mai aproape de a fi descifrat─â

O carte misterioas─â ce con┼úine scrisuri ┼či imagini pe care unii le-au considerat lipsite de sens este acum mult mai aproape de a fi descifrat─â dup─â mai bine de un secol de mister. Un om de ┼čtiin┼ú─â anun┼ú─â c─â a descoperit tipare lingvistice ├«n Cartea Voynich, acesta fiind un pas crucial ├«n descifrarea limbilor misterioase.

Mesajul din ÔÇ×cel mai misterios manuscris medievalÔÇŁ a dat de furc─â criptografilor, matematicienilor ┼či lingvi┼čtilor timp de mai bine de un secol. De aceea, mul┼úi exper┼úi au considerat c─â manuscrisul este o p─âc─âleal─â. Acum, ├«ns─â, un nou studiu publicat ├«n jurnalul Plos Onesugereaz─â c─â misteriosul manuscris are un mesaj real.

Oamenii de ┼čtiin┼ú─â anun┼ú─â c─â au descoperit tipare lingvistice ce sugereaz─â prezen┼úa unor cuvinte cu ├«n┼úeles ├«n text.

De-a lungul timpului, numero┼či exper┼úi au dezb─âtut dac─â textul criptat are vreun ├«n┼úeles sau nu. ├Än timpul celui de-al Doilea R─âzboi Mondial, manuscrisul a fost analizat chiar ┼či de cei mai buni sp─ârg─âtori de coduri, ce au reu┼čit s─â descripteze mesajele for┼úelor inamice, ├«ns─â care nu au reu┼čit s─â descifreze sensul cuvintelor din Manuscrisul Voynich.

Cartea datează din jurul anilor 1404-1438, însă aceasta a fost necunoscută timp de 500 de ani, fiind descoperită în 1912, atunci când un anticar numit Wilfrid Voynich a cumpărat-o, alături de alte publicaţii vechi, din Italia.

image

Cernelurile folosite ┼či numeroase alte indicii sugereaz─â c─â manuscrisul dateaz─â, ├«ntr-adev─âr, din perioada Rena┼čterii. Cartea este scris─â ├«n acela┼či stil ca numeroase alte c─âr┼úi contemporane pe tema ierburilor ce trateaz─â numeroase afec┼úiuni.

Manuscrisul este mult mai complex dec├ót falsurile din acea perioad─â, care nu prezentau nici pe departe acela┼či grad de efort. Pe baza analizei ilustra┼úiilor, manuscrisul pare s─â fie o carte ┼čtiin┼úific─â, cu remedii pe baz─â de plante, desene astronomice ┼či ilustra┼úii detaliate. Cartea con┼úine 240 de pagini, cu anumite pagini lips─â, iar exper┼úii cred c─â ini┼úial avea aproximativ 272 de pagini.

image

Cartea este foarte bizar─â:pe l├óng─â faptul c─â este scris─â ├«ntr-o scriere necunoscut─â ┼či indescifrabil─â, ilustra┼úiile sunt ┼či ele un mister. Multe plante par s─â fie inventate sau hibrizi din plante deja existente. De exemplu, r─âd─âcinile nu se potrivesc cu plantele desenate deasupra lor.

Marcelo Montemurro, un specialist în fizică teoretică de la Universitatea Manchester din Marea Britanie, a petrecut mulţi ani analizând tiparele lingvistice ale manuscrisului, sperând să-i descifreze misterul. Acum, specialistul afirmă că noua cercetare aduce mai aproape de realitate această posibilitate.

image

ÔÇ×Textul este unic, nu exist─â lucr─âri similare ┼či toate ├«ncerc─ârile de a decodifica vreun mesaj din text au e┼čuat. Nu este u┼čor s─â spunem c─â textul este lipsit de sens, pentru c─â prezint─â o structur─â lingvistic─âÔÇŁ, spune Montemurro.

Dr. Montemurro ┼či colegii s─âi au folosit o metod─â statistic─â computerizat─â pentru a analiza textul, aceast─â metod─â fiind eficient─â ├«n studierea altor limbi. Cercet─âtorii au analizat modul ├«n care cuvintele erau aranjate pentru a extrage cuvintele cu con┼úinut.

ÔÇ×Exist─â numeroase dovezi ce atest─â c─â acele cuvinte ce au con┼úinut tind s─â apar─â ├«n text grupate, unde este nevoie de eleÔÇŁ, explic─â specialist.

ÔÇ×De-a lungul textelor lungi, cuvintele tind s─â lase o semn─âtur─â statistic─â. Atunci c├ónd subiectul se schimb─â, este nevoie de alte cuvinte. Re┼úelele semantice pe are le-am ob┼úinut arat─â clar c─â acele cuvinte ├«nrudite tind s─â ├«mp─ârt─â┼čeasc─â similarit─â┼úi de structur─â. Acest lucru se ├«nt├ómpl─â ┼či ├«n lmbile realeÔÇŁ, spune expertul.

image

Dr. Montemurro crede c─â este improbabil ca aceste tr─âs─âturi s─â fi fost ÔÇ×incorporateÔÇŁ ├«n text pentru a face un fals s─â pare mai realistic, pentru c─â cuno┼čtiin┼úele academice ale acestor structuri nu existau la vremea ├«n care manuscrisul Voynich a fost creat.

De┼či a identificat un tipar, sensul cuvintelor continu─â s─â fie un mister. Deoarece min┼úile luminate ale planetei nu au reu┼čit s─â descifreze acest text de-a lungul unui secol, unii exper┼úi cred c─â singura explica┼úie plauzibil─â este c─â manuscrisul este o p─âc─âleal─â.

Gordon Rugg, un matematician de la Universitatea Keele, se num─âr─â printre ace┼čti exper┼úi. El afirm─â c─â noul studiu nu elimin─â posibilitatea unui fals. ÔÇ×Acest studiu nu este neap─ârat ceva nou. De c├óteva decenii este acceptat c─â propriet─â┼úile statistice ale limbajului din manuscrisul Voynich sunt similare, dar nu identice, celor ale limbilor reale. Nu cred c─â sunt ┼čanse mari ca manuscrisul Voynich s─â ascund─â o limb─â ne┼čtiut─â, pentru c─â sunt prea multe tr─âs─âturi alte textului care nu se aseam─ân─â cu nicio alt─â limb─âÔÇŁ, spune Rugg.

Cu toate acestea, doctorul Montemurro este convins c─â ipoteza unui fals nu poate explica tiparele semantice pe care le-a identificat ├«n cercetarea sa. Specialistul este con┼čtient c─â analiza sa las─â f─âr─â r─âspuns numeroase ├«ntreb─âri, cum ar fi dac─â textul reprezint─â o variant─â codat─â a unei limbi existente sau dac─â este o limb─â inventat─â.

ÔÇ×Dup─â acest studiu, orice tez─â ce sus┼úine ipoteza unui fals trebuie s─â ofere o explica┼úie pentru aceast─â structur─â sofisticat─â. P├ón─â acum, acest lucru nu a fost realiatÔÇŁ, spune Montemurro.

sursa:descopera.ro