Ce se întâmplă când compari violența din Coran cu cea din Biblie jpeg

Ce se întâmplă când compari violența din Coran cu cea din Biblie

📁 Istoria Religiilor
Autor: Redacția
🗓️ 10 februarie 2016

O analiză de text comparativă efectuată pe scrierile din Coran și Biblie demonstrează că Sfânta Scriptură este mult mai violentă decât învățătura islamică.

Dezbaterea cu privire la faptul dacă religia islamului chiar incită la violență a apărut în spațiul public cu mult înainte de atentatul sângeros de la World Trade Center care fost un punct de cotitură în istoria contemporană. Spre exemplu, cartea lui Samuel P. Huntington-"Ciocnirea civilizațiilor", publicată în 1996, în care autorul face o paralelă între creștini și musumani, stă la temelia multor discuții privitoare la faptul dacă islamul chiar este religia păcii.

Actele teroriste comise anul trecut la Paris, în inima Europei, războiul din Siria și fenomenul ISIS l-au motivat pe Tom Anderson, de meserie programator, să inventeze un soft prin care a încercat să compare textele din Biblie și Coran. Pe blogul său, Tom și-a motivat demersul încercând să facă o legătură între fundamentalismul islamic și scrierile din Coran.

Pentru a înțelege o religie, spune Tom, este primordial să începi cu studierea literaturii sale. Acesta recunoaște, însă, că analiza sa nu este una profundă, ci este una de suprafață prin care a încercat să măsoare cât de des se repetă anumite cuvinte și sintagme în cele două mari scrieri religioase.

Autorul acestui demers a explicat că a separat, în cadrul analizei sale, textele din Vechiul și Noul Testament, ținând cont că Noul Testament este scrierea la care se raportează creștinii. În plus, textele au fost scrise la o distanță de câteva sute de ani.

Așadar, cuvintele din Biblie și Coran au fost categorisite în cadrul softului sub 8 sentimente:bucurie, anticipare, furie, dezgust, surpriză, frică/anxietate, tristețe și încredere.

Parcurgând toate datele, studiul a scos în evidență următoarele:

1. Vechiul Testament este cea mai amplă operă, având 23, 000 de versete. Noul Testament are aproape 8000 de versete iar Coranul puțin peste 6000.2. Analizând care sunt cuvintele care se repetă cel mai des, Tom Anderson a reușit să facă selecția de mai jos:

Click aici pentru continuarea articolului