Ce leg─âtur─â crede┼úi c─â era ├«ntre salat─â ┼či sex ├«n Egiptul Antic? jpeg

Ce leg─âtur─â crede┼úi c─â era ├«ntre salat─â ┼či sex ├«n Egiptul Antic?

­čôü Egiptul Antic
Autor: Redac╚Ťia

Avem tendinţa de a considera salata verde drept un aliment banal, însă în Egiptul Antic, leguma avea o semnificaţie mult mai importantă.

Potrivit unui egiptolog, se pare că o rudă îndepărtată a salatei romane (o varietate de salată cu frunze alungite) era văzută ca afrodiziac în Egiptul Antic.

Salima Ikram de la American University of Cairo susţine că imagini reprezentând salata pot fi observate pe mormintele ce datează din anii 2.000 î.e.n. Mai mult, salata pare să fie un un simbol al zeului fertilităţii Min.

Zeul, care adesea este ilustrat av├ónd penisul erect, a fost descris drept ÔÇ×marele iubiriiÔÇŁ ├«ntr-un text din templul Edfu. Mai mult, egiptenii considerau c─â datorit─â salatelor putea Min s─â ÔÇ×realizeze neobosit actul sexualÔÇŁ.

Salata verde se consum─â de milenii, iar versiunea ÔÇ×primitiv─âÔÇŁ a ei sem─âna cu salata roman─â pe care o consum─âm ast─âzi. Totu┼či, ├«n Egiptul Antic, ├«n jurul anului 2000 ├«.e.n. salata nu era un aperitiv, ci un afrodiziac, sus┼úine prof. Ikram specializat─â ├«n obiceiurile alimentare ale egiptenilor.

Mai mult, Ikram a explicat c─â de┼či rolul lui Min s-a schimbat de-a lungul a 3.000 de ani, asocierea lui cu salata s-a p─âstrat. De┼či, se presupune c─â prima ilustra┼úie a zeului al─âturi de salat─â a fost creat─â ├«n anul 1980 ├«.e.n. ├«n Capela Alb─â a lui Senusret, Ikram sus┼úine s-ar putea s─â fi existat ┼či exemple mai vechi.

Un relief funerar din templul lui Ramses al III-lea ilustreaz─â festivalul recoltei lui Min. O statuie a zeului este a┼čezat─â ├«n centru, iar ├«n spatele ei este ilustrat─â o precesiune de preo┼úi care ┼úin salate ├«n m├óini. De asemenea, uneori, zeul este ilustrat av├ónd o panglic─â ro┼čie pe frunte, ca semn al energiei sale sexuale.

ÔÇ×Unul intre motivele pentru care [egiptenii] asociau salate cu Min era acea c─â leguma cre┼čtea dreapt─â ┼či ├«nalt─â, un simbol falic evidentÔÇŁ, a declarat Ikram.

Se credea c─â salata era sacr─â at├ót din cauza faptului c─â ea cre┼čtea dreapt─â, c├ót ┼či ca urmare a lichidului l─âptos care rezulta c├ónd ea era t─âiat─â, un simbol fie al laptelui mamei, fie chiar al spermatozoizilor.

├Äns─â, ├«n loc ca egiptenii s─â fie interesa┼úi de frunzele salatei, ei culegeau semin┼úele florilor pe care le utilizau cu scopul de a face din ele uleiuri naturale pe care le foloseau pentru g─âtit, ├«n medicin─â sau chiar ┼či pentru mumificat.

├Än prezent, ├«n Egipt, leguma este utilizat─â ca remediu tradi┼úional pentru cre┼čterea p─ârului.

Frunzele de salat─â au debutat ca aperitiv care stimula pofta de m├óncare ├«n jurul anului 85 ├«.e.n. ├«n la greci ┼či romani. Mai mult, se pare c─â ├«n acea perioad─â se recomanda consumul de frunze de salat─â chiar ┼či dup─â mas─â pentru a ajuta la digestie.

article 2367052 1ADB4B9A000005DC 385 634x794 jpg jpeg

sursa:Daily Mail