Ce conține declaraţia comună semnată de Donald Trump şi Kim Jong un la  Singapore jpeg

Ce conține declaraţia comună semnată de Donald Trump şi Kim Jong-un la Singapore

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 13 iunie 2018

Președintele SUA Donald Trump și liderul nord-coreean Kim Jong-un au semnat, la sfârșitul summitului de marți din Singapore, o declarație comună.

Textul integral al declarației comune a fost publicat de agenția Reuters:

„Președintele Donald J. Trump al Statelor Unite ale Americii și președintele Kim Jong-un al Comisiei pentru Afaceri de Stat a Republicii Populare Democrate Coreene (RPDC) au ținut un prim, istoric summit în Singapore, pe 12 iunie 2018.

Președintele Trump și președintele Kim Jong-un au purtat un schimb de opinii cuprinzător, aprofundat și sincer referitor la problemele legate de stabilirea de noi relații SUA-RPDC și la construirea unui regim durabil și robust de pace în Peninsula Coreeană. Președintele Trump s-a angajat să ofere garanții de securitate RPDC, iar președintele Kim Jong-un și-a reafirmat angajamentul ferm și neabătut pentru denuclearizarea completă a Peninsulei Coreene. 

Convinși că stabilirea de noi relații SUA-RPDC va contribui la pacea și prosperitatea Peninsulei Coreene și a lumii, și recunoscând că construirea încrederii reciproce poate promova denuclearizarea Peninsulei Coreene, președintele Trump și președintele Kim declară următoarele:

1. Statele Unite și RPDC se angajează să stabilească noi relații SUA-RPDC în acord cu dorința popoarelor celor două țări de pace și prosperitate.

2. Statele Unite și RPDC își vor uni eforturile pentru a construi un regim durabil și stabil de pace în Peninsula Coreeană.

3. Reafirmând Declarația de la Panmunjom din 27 aprilie 2018, RPDC se angajează să acționeze pentru denuclearizarea totală a Peninsulei Coreene.

4. Statele Unite și RPDC se angajează să recupereze rămășițele militarilor americani (care au murit în războiul din Coreea, n. red.), incluzând repatrierea imediată a celor deja identificate.

Recunoscând că summitul SUA-RPDC - primul din istorie - a fost un eveniment epocal de mare semnificație și depășind decenii de tensiuni și ostilități între cele două țări și pentru deschiderea unui viitor nou, președintele Trump și președintele Kim Jong-un se angajează să implementeze prevederile acestei declarații comune integral și fără întârziere. Statele Unite și RPDC se angajează să desfășoare negocieri ulterioare conduse de secretarul de Stat american, Mike Pompeo, și de o oficialitate de rang înalt relevantă a RPDC, cât mai curând posibil, pentru a implementa rezultatele summitului SUA-RPDC.

Președintele Donald J. Trump al Statelor Unite ale Americii și președintele Kim Jong-un al Comisiei pentru Afaceri de Stat a Republicii Populare Democrate Coreene s-au angajat să coopereze pentru dezvoltarea de noi relații SUA-RPDC și pentru promovarea păcii, prosperității și securității în Peninsula Coreeană și în lume.

12 iunie 2018
Insula Sentosa
Singapore“