image

Catedrala Notre-Dame din Paris, redeschisă în 2024

📁 Patrimoniu
Autor: Redacția
🗓️ 29 iulie 2022

Catedrala Notre-Dame din Paris urmează să se redeschidă credincioşilor şi publicului în 2024, a declarat joi ministrul Culturii, Rima Abdul Malak, la mai bine de trei ani după ce acoperişul său a fost distrus într-un incendiu masiv, potrivit Reuters.

Ministrul a spus că etapa de curăţare a restaurării s-a încheiat, permiţând lucrărilor de reconstrucţie să înceapă la sfârşitul verii, informează adevarul.ro.

Catedrala Notre-Dame a fost închisă pentru restaurare, după ce incendiul din 2019 i-a ars acoperişul şi i-a prăbuşit turla.  

„Suntem încrezători că 2024 va fi anul în care o mare parte a acestei lucrări va fi finalizată, anul redeschiderii catedralei pentru credincioşi şi pentru public”, a spus Abdul Malak în timp ce a vizitat situl.  

La scurt timp după incendiul din aprilie 2019, preşedintele Emmanuel Macron a spus că monumentul - care datează din secolul al XII-lea - va fi reconstruit şi ulterior a promis că va fi redeschis pentru credincioşi până în 2024, când Franţa găzduieşte Jocurile Olimpice.  

Catedrala Notre-Dame din Paris va fi readusă la forma anterioară, inclusiv turla de 96 de metri proiectată de arhitectul Eugene Viollet-le-Duc la mijlocul anilor 1800 şi pentru care a fost ales un nou lemn.  

După finalizarea fazei de siguranţă în 2021 şi a lucrărilor de curăţare a interiorului catedralei, reconstrucţia implică în special structura acoperişului din lemn, a bolţilor şi a turnului.