Case de patrimoniu distruse de ho┼úii de c─âr─âmizi ┼či fier vechi ┼či de boschetari jpeg

Case de patrimoniu distruse de ho┼úii de c─âr─âmizi ┼či fier vechi ┼či de boschetari

­čôü Patrimoniu
Autor: Nicoleta Butnaru

Zeci de monumente din Centrul Istoric al ora┼čului Br─âila au c─âzut, ├«n ultima lun─â, prad─â ho┼úilor de c─âr─âmizi ┼či de fier vechi. ├Än imobilele, alt─âdat─â considerate m├óndria ora┼čului, s-au format peste noapte gropi de gunoi sau cuiburi ale boschetarilor. Este ┼či cazul casei de la nr. 10 de pe Dimitrie Bolintineanu.

Casa de pe strada Bolintineanu, cândva un imobil impunător, cu etaj, cu 10 camere, construită la mijlocul secolului 18, în care a funcţionat un orfelinat, este în litigiu, de vreo trei ani, iar Consiliul Judeţean, care are aceste imobile în patrimoniu, ridică din umeri.

Hotelul Bristol e ├«n aceea┼či situa┼úie

image

ÔÇ×Nu putem face nimic cu aceste case. Sunt ├«n litigiu", spune Gheorghe Bunea-Stancu pre┼čedintele CJ. Nici revendicatorul imobilului, un v├órstnic aflat ├«n Bucure┼čti, nu s-a ├«ngrijit s─â ┼úin─â casa ├«n picioare, de┼či, date fiind arhitectura ┼či amplasamentul ultra-central, aceasta este o adev─ârat─â comoar─â.

Gheorghe Bunea Stancu

ÔÇ×Casa asta a fost furat─â bucat─â cu bucat─â, iar ├«n ultima lun─â, unii au aruncat ┼či gunoiul, n-avem dec├ót s─â ne declar─âm ├«ngrozi┼úi", ne-a spus Aurelia R─âdulescu, 67 de ani, vecin─â.

image

Boschetarii ├«┼či fac loc ├«n casele istorice

image

Aurelia R─âdulescu:"Nu trebuie l─âsate a┼ča cl─âdirile, dar nici date pe trei lei. Eu sunt g─âl─â┼úeanc─â, dar de opt ani locuiesc aici ┼či nu-mi place deloc ce se ├«nt├ómpl─â"

image

Noaptea ┼či furtulÔÇ×Teoretic ar trebui s─â-i amend─âm pe aceia care nu se ├«ngrijesc de aceste imobile, ├«ns─â proprietatea acestor case este incert─â", a spus primarul Aurel Simionescu, ├«n cadrul unei conferin┼úe de pres─â.

Aurel Simionescu

Poli┼úi┼čtii ┼či jandarmii prind ├«n fiecare noapte c├óte un ho┼ú care, care fie a dezmembrat fier vechi din aceste imobile, fie ┼či-a ├«nc─ârcat c─âruciorul cu c─âr─âmizi. ÔÇ×Aceasta chiar este o cas─â de patrimoniu, sunt multe asemenea imobile ├«n Centrul Istoric. Am auzit c─â se vinde c─âr─âmida cu 40 de bani", ne-a spus Costin Croitoru, arheolog ├«n cadrul Muzeului.Grav este c─â nici m─âcar ho┼úii nu pot fi responsabiliza┼úi pentru faptele lor fiindc─â nimeni nu se declar─â p─âgubit. Doar ├«n cazul flagrantului, ho┼úul poate fi trimis dup─â gratii.

image

ÔÇ×Am identificat, chiar ├«n flagrant, persoane care furau grilajele metalice, elementele din fier forjat pentru a le duce la centre specializate", ne-a confirmat inspector Jenel ┼×ogor, purt─âtor de cuv├ónt al Poli┼úiei br─âilene.

image
image

Jenel ┼×ogor

Ba chiar, au fost situa┼úii c├ónd elementele din fier forjat au fost g─âsite la centrele de colectare. ÔÇ×┼×i echipele noastre au prins, ├«n ultima lun─â, zeci de persoane care furau fier sau c─âr─âmizi din aceste cl─âdiri", a ad─âugat plutonierul Sorin Neftode, de la Biroul de Pres─â al Jandarmeriei.

image
image