Cartaginezii chiar sacrificau copii jpeg

Cartaginezii chiar sacrificau copii

Dup─â decenii de negare a faptului c─â punii aveau obiceiul s─â-┼či sacrifice copiii, un nou studiu a relevat dovezi cople┼čitoare care confirm─â aceast─â practic─â.

Cercetarea realizat─â de oameni de ┼čtiin┼ú─â afilia┼úi ai mai multor institu┼úii printre care ┼či Universitatea Oxford sugereaz─â c─â p─ârin┼úii ├«┼či sacrificau pruncii ca ofrande pentru zei. Studiul publicat ├«n revista ┼čtiin┼úific─â Antiquity demonstreaz─â c─â ├«ncerc─ârile binevoitoare de a considera necropolele pentru copii (topheth) pur ┼či simplu ni┼čte cimitire. Iar practica sacrificiului copiilor ne poate oferi indica┼úii ├«n leg─âtur─â cu ├«ns─â┼či ├«ntemeierea cviliza┼úiei cartagineze.

Studiul ├«ncorporeaz─â dovezi literare, epigrafice ┼či arheologice care confirm─â spusele grecilor ┼či romanilor, despre care s-a crezut p├ón─â ├«n anii ÔÇÖ70 c─â reprezint─â doar propagand─â anti-cartaginez─â, asta dup─â ce ├«n secolele 18-19 devenise un element nelipsit al istoriilor despre puni. Dr. Josephine Quinn de la Oxford ne spune c─â nu mai ├«ncape ├«ndoial─â c─â se s─âv├ór┼čeau sacrificii rituale, acum mai r─âm├óne doar s─â le ├«n┼úelegem rostul.

Ora┼čul-stat Cartagina era o colonie fenician─â pe teritoriul Tunisiei de azi, ├«nflorind ├«ntre 800 ┼či 146 a.Hr, c├ónd este nimicit─â de romani. Copiii, ├«n v├órst─â de cel mult c├óteva s─âpt─âm├óni, se sacrificau ├«n locurile cunoscute sub numele de ÔÇśtophethÔÇÖ, o practic─â pe care o aveau ├«n comun cu alte colonii feniciene din Sicilia, Sardinia sau Malta. Pe pietrele de deasupra r─âm─â┼či┼úelor incinerate p─ârin┼úii scriau dedica┼úii pentru zei, care se sf├ór┼čeau cu explica┼úia c─â astfel zeii le ascult─â rugile ┼či ├«i binecuv├ónteaz─â.

Se avansase ipoteza c─â cimitirele erau f─âcute pentru copiii care se n─â┼čteau mor┼úi sau mureau la v├órste fragede, dar un copil slab, bolnav sau deja pr─âp─âdit ar fi constituit o ofrand─â nesemnificativ─â pentru zei. ├Än plus, r─âm─â┼či┼úele animale din acelea┼či loca┼úii erau tratate la fel. Astfel este greu de crezut c─â moartea natural─â a unui prunc ar fi constituit un r─âspuns la rug─âciune.

children sacrifice place n3 carthage jpg jpeg

Justificarea practicii este destul de dificil de decelat. Poate c─â era vorba despre un profund sentiment de pietate, sau ideea c─â via┼úa copilului sacrificat era mai pu┼úin important─â comparativ cu beneficiile pe care va aduce familiei sau comunit─â┼úii. Trebuie s─â ne amintim ┼či de rata mare a mortalit─â┼úii infatile, p─ârin┼úii aleg├ónd s─â nu se ata┼čeze prea mult de nou-n─âscutul care avea slabe ┼čanse s─â s─ârb─âtoreasc─â chiar primul an de via┼ú─â.

Noi ├«l consider─âm un comportament oribil, dar oamenii din vechime nu g├óndeau ├«n aceea┼či termeni ca noi. ┼×i grecii, ┼či romanii, chiar dac─â remarc─â excentricitatea ┼či ciud─â┼úenia obiceiului, nu o fac pentru a o spune criticii. Anticii nu erau terifia┼úi de acelea┼či lucruri ca noi. Tentativele de a demonstra c─â nu se realizau astfel de sacrificii s-au ├«nmul┼úit din a doua jum─âtate a secolului al 20-lea, mai ales la ini┼úiativa cercet─âtorilor tunisieni ┼či italieni.

Cartagina era un ora┼č mult mai mare dec├ót Athena ┼či o lung─â perioad─â mult mai important dec├ót Roma, dar ast─âzi plute┼čte in uitare. Dac─â accept─âm ideea c─â ofrandele prunce┼čti erau un fenomen la scar─â larg─â, poate c─â am g─âsi o leg─âtur─â ┼či cu fondarea coloniei. Poate c─â unul din motivele pentru care coloni┼čtii au p─âr─âsit Fenicia (Libanul de azi) este tocmai din cauza obiceiurilor religioase extreme, criticate de cei din zon─â.

Abandonul era des ├«nt├ólnit ├«n lumea antic─â, la fel ca sacrificul uman. Sacrificarea copiilor ├«ns─â nu era. Poate c─â viitorii cartaginezi erau un fel de p─ârin┼úi fondatori ca ┼či coloni┼čtii din Plymouth, at├ót de devota┼úi religiei lor ├«nc├ót nu mai erau bine v─âzu┼úi la ei acas─â. Oricum, negarea ideii sacrificiului infantil z─âd─ârnice┼čte observarea imaginii de ansamblu a civiliza┼úiei punilor.

sursa:DailyHeritage