Capodopera lui Constantin Br├óncu┼či estimat─â la 35 de milioane de dolari jpeg

Capodopera lui Constantin Br├óncu┼či estimat─â la 35 de milioane de dolari

Capodopera lui Constantin Br├óncu┼či, ÔÇŁLa muse endormieÔÇŁ, va fi scoas─â la licita┼úie la Christie's New York, pe 15 mai, av├ónd o estimare stabilit─â ├«ntre 25 ┼či 35 de milioane de dolari.

Sculptura a fost realizat─â din bronz, ├«n 1913, dup─â versiunea original─â, sculptat─â ├«n marmur─â, ├«ntre 1909-1910. ÔÇŁLa muse endormieÔÇŁ (foto jos) a fost cump─ârat─â de colec╚Ťionarul francez Jacques Uimann, ├«n 1950, ┼či a r─âmas colec╚Ťia familiei p├ón─â ├«n prezent.

Marielle Tabart, curator la Centre Georges Pompidou ├«n Paris, spune c─â muza original─â a lui Br├óncu╚Öi a fost baroneasa Ren├ęe Frachon, care i-a pozat sculptorului din 1908 p├ón─â ├«n 1910.

La Muse endormie jpg jpeg

ÔÇŁConstantin Br├óncu╚Öi este cunoscut ca marele patriarh al sculpturii moderne. Un pionier al modernismului. A fost cel de-al cincilea copil al unei familii de ╚Ť─ârani din Carpa╚Ťi. ╚śi-a construit mare parte dintre lucr─âri la Paris, dup─â ce a ajuns ├«n vara lui 1904, la v├órsta de 28 de ani. Potrivit legendei, a mers pe jos aproape tot drumulÔÇŁ, a spus criticul de art─â Alastair Sooke.