poenari

Când se va redeschide Cetatea Poenari?

📁 Patrimoniu
Autor: Alex Vlaicu
🗓️ 25 august 2023

În Valea Superioară a Argeșului, în comuna Arefu, pe vârful Muntelui Cetățuia, se înalță în stâncă, la o altitudine de 850 de metri, Cetatea Poienari. Când vii dinspre drumul național DN 7C Transfăgărășan, monumentul apare în privirea călătorului de departe, în vârful unei culmi împădurite.

Cetatea Poenari este unul dintre principalele obiective turistice din județul Argeș. De când a fost închisă pentru restaurare, turiștii se interesează în număr foarte mare de stadiul lucrărilor, așteptând cu nerăbdare redeschiderea sa. Doar că acest lucru va fi posibil cel mai devreme în primăvara anului viitor.

La cetatea lui Vlad Țepeș sunt în derulare lucrări de reabilitare în valoare de aproximativ 23 de milioane de lei. Lucrările la Cetatea Poenari sunt executate în procent de 65%, după cum ne-au precizat reprezentanții Consiliului Județean Argeș. Se desfășoară, în prezent mai multe lucrări, inclusiv de zidărie din ceramică, executate în cadrul restaurării cu cărămizi ceramice pline, având aceeași dimensiune cu cea originală, de epocă, din care este executat edificiul.

Conform graficului de execuție înaintat de către constructor, lucrările de restaurare și consolidare ale cetății se vor finaliza la 31 decembrie 2023.  Există totuși o îngrijorare în ceea ce privește condițiile meteorologice din această toamnă. Pentru că lucrările se desfășoară sub cerul liber, timpul neprielnic poate pune în pericol teremenul de execuție al proiectului și implicit al contractului de finanțare cu fonduri europene.

Redeschiderea acestui obiectiv către public, se preconizează a fi în primăvara anului 2024, în funcție de condițiile meteo favorabile”, a precizat Marius Nicolaescu, vicepreședintele Consiliului Județean Argeș.

Citește mai multe amănunte pe adevarul.ro

Mai multe pentru tine...