BBCa realizat un reportaj în vila Torlonia din Roma, în care a trăit, timp de 18 ani, Benito Mussolini. Acum un muzeu, construcţia somptuoasă poate fi împărţită în două zone, fiecăreia corespunzându-i o etapă a vieţii ducelui fascist al Italiei.

Vila propriu-zis─â, cu a sa arhitectur─â impresionant─â, candelabre, marmur─â alb─â, fresce, s─âli mari ┼či decorate opulent, aminte┼čte de anii de glorie ai lui Mussolini.

image
image

Prin contrast, partea subteran─â poart─â urmele perioadei de dinaintea mor┼úii liderului fascist. ├Än aceast─â ultim─â parte a vie┼úii sale, Il Duce devenise obsedat de g├óndul c─â ar putea fi ┼úinta unui atac aerian, c├«n urma c─âruia ┼či-ar putea pierde via┼úa, ├«mpreun─â cu familia, printre d─âr├óm─âturile vilei sale.

Din acest motiv, Benito Mussolini a dat ordin s─â-i fie construit un ad─âpost antiaerian ├«n curtea vilei. Pentru c─â se temea c─â ar putea fi ucis ├«n drum spre ad─âpost, o pivni┼ú─â a fost transformat─â ├«ntr-o ascunz─âtoare mai sofisticat─â dec├ót prima. Construc┼úia era prev─âzut─â cu u┼či etan┼č ┼či cu o camer─â de decontaminare.

Il Duce nu a fost, ├«ns─â, mul┼úumit nici de acesta. Liderul italian se temea c─â ar putea fi ┼úinta unui atac chimic ┼či a cerut ├«nceperea construc┼úiilor la un nou bunc─âr, c├ó┼úiva metri sub Torlonia.

Marea lui spaim─â, care avea s─â se ┼či adevereasc─â, a fost c─â noul ad─âpost antiaerian nu va fi terminat la timp. Muncitorii nu au reu┼čit, ├«ns─â, s─â finalizeze lucr─ârile la bunc─âr. Construc┼úia a r─âmas a┼ča cum a fost l─âsat─â ea c├ónd a fugit Mussolini, ├«n 1943.

image
image

C├ónd cobori acum ├«n acest bunc─âr neterminat, ai sentimentul c─â ajungi ├«ntr-un submarin, comenteaz─â BBC News. Coridoarele sunt precum ni┼čte tuburi uria┼če, iar acest loc umed ┼či ├«ntunecos, at├ót de diferit de lumea de la suprafa┼ú─â, arat─â adev─ârata dimensiune a spaimelor ducelui fascist.

Benito Mussolini a fost ├«mpu┼čcat de comuni┼čtii italieni ├«n 28 aprilie 1945 ┼či ag─â┼úat de picioare ├«ntr-o pia┼ú─â din Milano.

Sursa:www.gandul.info