Branul, pe locul II în Topul Forbes al celor mai scumpe castele de lume jpeg

Branul, pe locul II în Topul Forbes al celor mai scumpe castele de lume

­čôü Patrimoniu
Autor: Simona Suciu

Valoarea Castelului Bran a crescut enorm în ultimii trei ani de când a fost retrocedat lui Dominic de Habsburg. În 2008 valora 60 de milioane de euro, iar acum valoarea sa a ajuns la 140 de milioane.

┼×i profiturile castelului sunt pe m─âsur─â. Din 2009 ┼či p├ón─â la finele anului 2011, Castelul Bran a avut un profit de 2, 7 milioane de euro. Re┼úeta succesului pare a fi at├ót istoricul castelului, dar ┼či posibilitatea organiz─ârii de nun┼úi ├«n cetatea lui Dracula. O nunt─â la castelul Bran cost─â 20.000 de euro.

Zilnic, mii de turi┼čti trec pragul propriet─â┼úii. Un bilet cost─â 25 de lei pentru un adult. Taxa de filmare este de 20 de lei. Turi┼čtii pot cump─âra albume despre Bran ┼či c─âr┼úi ├«n englez─â, preg─âtite special pentru turi┼čtii str─âni. Nu lipsesc nici vinurile de colec┼úie ┼či suvenirurile care contribuie semnificativ la ├«ncas─âri. Castelul Bran este cel mai vizitat obiectiv turistic din Rom├ónia, cu peste 500.000 de vizitatori anual.

image

Turi┼čtii pot vizita acum 23 de camere, num─âr dublu fa┼ú─â de perioada c├ónd Branul f─âcea parte din patrimoniul na┼úional.

Majoritatea pieselor de mobilier expuse au fost cump─ârate din consigna┼úii din Italia ┼či dateaz─â din aceea┼či perioad─â cu piesele originale. Din p─âcate, vizitatorii pot vedea foarte pu┼úine obiecte care au apar┼úinut familiei regale. Printre acestea se afl─â costumul popular preferat al reginei Maria, una dintre coroanele regale ┼či un pumnal ale regelui Ferdinad, dar ┼či cartea de oaspe┼úi a reginei Maria ┼či a principesei Ileana.