Boris Johnson cere ca Rusia să fie împiedicată să îşi mai folosească rezervele de aur jpeg

Boris Johnson cere ca Rusia să fie împiedicată să îşi mai folosească rezervele de aur

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 24 martie 2022

Premierul britanic Boris Johnson a făcut apel joi la creşterea presiunii asupra regimului condus de preşedintele rus Vladimir Putin din cauza invaziei din Ucraina, prin împiedicarea Rusiei să îşi folosească marile sale rezerve de aur, relatează agerpres.ro.

"Trebuie să facem mai mult. Trebuie să facem mai mult pe plan economic", a declarat liderul de la Londra la postul de radio LBC înainte de participarea la summitul extraordinar al Alianţei Nord-Atlantice la Bruxelles, la o lună de la începutul invaziei ruse din Ucraina.

"Putem face mai mult pentru a-l împiedica să îşi folosească rezervele de aur, în plus faţă de rezervele de valută?", a spus el în legătură cu Putin.

O parte din rezervele de valută ale Băncii Centrale a Rusiei în străinătate au fost îngheţate de ţările occidentale, limitând capacitatea sa de acţiune, însă aceasta a acumulat mari rezerve de aur care îi permit să facă faţă sancţiunilor economice.

După un val de sancţiuni occidentale împotriva intereselor ruse, "mesajul meu de astăzi la NATO este că există o cale ca lumea să continue intensificarea presiunii asupra lui Putin", a afirmat Johnson.

"Cu cât facem mai multă presiune acum, în special asupra unor lucruri precum aurul, cu atât cred că putem scurta mai repede războiul, masacrul din Ucraina", a adăugat el.

Summitul extraordinar al NATO va fi urmat joi de un summit al G7 la sediul Alianţei. Şefii de stat şi de guvern din UE se vor reuni apoi pentru un summit de două zile.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski urmează să intervină prin videoconferinţă în toate cele trei summituri, centrate pe războiul lansat de Rusia împotriva Ucrainei.

"Maşina de război rusă este deja vinovată de crimă de război", a afirmat Johnson, precizând că Rusia va trebui judecată în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie, iar Putin, în faţa Curţii Penale Internaţionale.

Ajuns la Bruxelles pentru summitul NATO, Johnson a declarat că preşedintele rus "a depăşit deja linia roşie şi a ajuns la barbarism", potrivit DPA.