Boris Johnson avertizează Moscova asupra „erorii tragice” pe care ar constitui o orice „aventurism militar” la graniţele Poloniei şi Ucrainei jpeg

Boris Johnson avertizează Moscova asupra „erorii tragice” pe care ar constitui-o orice „aventurism militar” la graniţele Poloniei şi Ucrainei

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 18 noiembrie 2021

Premierul britanic Boris Johnson a avertizat Moscova asupra ”erorii tragice” pe care ar constitui-o orice ”aventurism militar” la graniţele Poloniei şi Ucrainei, în contextul creşterii tensiunilor privind situaţia migranţilor ajunşi în aceste zone, relatează agerpres.ro.

„Trebuie să ne asigurăm că toată lumea înţelege că preţul unor calcule greşite la graniţe atât în Ucraina, cât şi în Polonia ar fi uriaş. Cred că ar fi o eroare tragică pentru Kremlin să creadă că există ceva de câştigat prin aventurism militar”, a declarat premierul britanic în faţa parlamentarilor. Situaţia în regiune a fost foarte tensionată de la anexarea de către Rusia, în 2014, a peninsulei ucrainene Crimeea. De mai bine de şapte ani, Ucraina se află în conflict cu separatiştii pro-ruşi în partea de est a teritoriului său. Tensiunile au escaladat în ultimele zile, Statele Unite şi Uniunea Europeană exprimându-şi îngrijorarea cu privire la desfăşurarea recentă de trupe ruseşti la graniţa Ucrainei.

La rândul său, Polonia se confruntă cu un aflux de mii de migranţi la graniţa cu Belarus. Varşovia consideră Rusia drept adevăratul susţinător al crizei migraţiei, pe fondul tensiunilor ruso-occidentale, în timp ce Moscova a respins aceste acuzaţii. UE, care a fost destabilizată în a doua jumătate a anului 2010 de un aflux fără precedent de migranţi, acuză autorităţile din Belarus că au orchestrat criza actuală drept răzbunare pentru sancţiunile europene impuse în urma reprimării opoziţiei belaruse. Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, deşi a denunţat comportamentul european şi a negat orice responsabilitate pentru criză, a dat asigurări luni că va lucra pentru întoarcerea migranţilor, veniţi în mare parte din Irak.

Citeste mai mult: adev.ro/r2qp43