BNR lansează, pentru colecţionare, monede dedicate Revoluţiei din 1821, condusă de Tudor Vladimirescu png

BNR lansează, pentru colecţionare, monede dedicate Revoluţiei din 1821, condusă de Tudor Vladimirescu

­čôü Patrimoniu
Autor: Redac╚Ťia
­čŚô´ŞĆ 16 aprilie 2021

Banca Na┼úional─â a Rom├óniei lanseaz─â de vineri ├«n circuitul numismatic monede din aur, argint, tombac cuprat ┼či alam─â pentru colec┼úionare cu tema ''200 de ani de la Revolu┼úia din 1821 condus─â de Tudor Vladimirescu'', relateaz─â agerpres.ro.

Potrivit unui comunicat al b─âncii centrale, aversul monedei din aur prezint─â portretul ┼či numele lui Tudor Vladimirescu, inscrip┼úia ├«n arc de cerc "ROMANIA", valoarea nominal─â "500 LEI", anul de emisiune "2021" ┼či stema Rom├óniei.

Aversul monedei din argint prezint─â portretul ┼či numele lui Tudor Vladimirescu, inscrip┼úia ├«n arc de cerc "ROMANIA", valoarea nominal─â "10 LEI", anul de emisiune "2021" ┼či stema Rom├óniei.

Aversul monedei din tombac cuprat prezint─â portretul ┼či numele lui Tudor Vladimirescu, inscrip┼úia ├«n arc de cerc "ROMANIA", valoarea nominal─â "1 LEU", anul de emisiune "2021" ┼či stema Rom├óniei.

Aversul monedei din alam─â pentru colec┼úionare prezint─â portretul ┼či numele lui Tudor Vladimirescu, inscrip┼úia ├«n arc de cerc "ROMANIA", valoarea nominal─â "50 BANI", anul de emisiune "2021" ┼či stema Rom├óniei.

Reversul comun tuturor monedelor red─â, ├«n centru, monumentul de la Pade┼č ┼či anul evenimentului aniversat, "1821", ├«n partea de jos, acvila de pe steagul lui Tudor Vladimirescu ┼či, circular, inscrip┼úia "200 DE ANI DE LA REVOLUTIA CONDUSA DE TUDOR VLADIMIRESCU".

monede png png

Monedele vor fi ambalate separat, ├«n capsule de metacrilat transparent. Monedele din aur, argint ┼či tombac cuprat vor fi ├«nso┼úite de bro┼čuri de prezentare redactate ├«n limbile rom├ón─â, englez─â ┼či francez─â. Bro┼čurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se g─âsesc semn─âturile guvernatorului BNR ┼či casierului central.

Tirajul maxim aprobat pentru moneda din aur este de 1.000 de piese, pentru moneda din argint este de 5.000 de piese, pentru moneda din tombac cuprat este de 5.000 de piese, iar pentru moneda din alamă pentru colecţionare este de 20.000 de piese.

Pre┼úurile de v├ónzare sunt: 11.000 lei, exclusiv TVA, pentru moneda din aur, inclusiv bro┼čura de prezentare; 440 lei, exclusiv TVA, pentru moneda din argint, inclusiv bro┼čura de prezentare; 110 lei, exclusiv TVA, pentru moneda din tombac cuprat, inclusiv bro┼čura de prezentare; 10 lei, exclusiv TVA, pentru moneda din alam─â pentru colec┼úionare.

Monedele cu tema 200 de ani de la Revoluţia din 1821 condusă de Tudor Vladimirescu au putere circulatorie pe teritoriul României.

Lansarea ├«n circuitul numismatic a acestor monede se realizeaz─â prin sucursalele regionale Bucure┼čti, Cluj, Constan┼úa, Dolj, Ia┼či ┼či Timi┼č ale B─âncii Na┼úionale a Rom├óniei. 

Cite╚Öte despre Tudor Vladimirescu ╚Öi rela╚Ťia fatal─â cu Eteria ├«n nr. 231 al revistei Historia, disponibil la toate punctele de distribu╚Ťie a presei, ├«n perioada 15 aprilie - 14 mai 2021, ╚Öi ├«n format digital pe paydemic.com.

Cump─âr─â Acum

H 231 jpeg jpeg