BNR a lansat patru monede noi, dedicate Centenarului Marii Uniri jpeg

BNR a lansat patru monede noi, dedicate Centenarului Marii Uniri

­čôü Marea Unire
Autor: Redac╚Ťia

Banca Na┼úional─â a Rom├óniei a lansat azi ├«n circuitul numismatic patru modele noi de monede, dedicate ├«mplinirii a 100 de ani de la Marea Unire. Monedele sunt confec╚Ťionate din aur, argint, tombac cuprat ╚Öi alam─â.

Aversul monedei din aur red─â , ├«n prim-plan, o imagine a cl─âdirii Sfatului ╚Ü─ârii din Chi╚Öin─âu, unde, la data de 27 martie 1918, s-a votat unirea Basarabiei cu Rom├ónia, ├«n plan secund, un fragment din Actul Unirii Basarabiei cu Rom├ónia; inscrip┼úia ├«n arc de cerc ÔÇ×ROMANIAÔÇŁ, valoarea nominal─â ÔÇ×100 LEIÔÇŁ, stema Rom├óniei ╚Öi anul de emisiune ÔÇ×2018ÔÇŁ.

1 jpg jpeg

Aversul monedei din argint red─â , ├«n prim-plan, o imagine a cl─âdirii Sfatului ╚Ü─ârii din Chi╚Öin─âu, unde, la data de 27 martie 1918, s-a votat unirea Basarabiei cu Rom├ónia, ├«n plan secund, un fragment din Actul Unirii Basarabiei cu Rom├ónia; inscrip┼úia ├«n arc de cerc ÔÇ×ROMANIAÔÇŁ, valoarea nominal─â ÔÇ×10 LEIÔÇŁ, stema Rom├óniei ╚Öi anul de emisiune ÔÇ×2018ÔÇŁ.

3 jpg jpeg

Aversul monedei din tombac cuprat red─â, ├«n prim-plan, o imagine a cl─âdirii Sfatului ╚Ü─ârii din Chi╚Öin─âu, unde, la data de 27 martie 1918, s-a votat unirea Basarabiei cu Rom├ónia, ├«n plan secund, un fragment din Actul Unirii Basarabiei cu Rom├ónia; inscrip┼úia ├«n arc de cerc ÔÇ×ROMANIAÔÇŁ, valoarea nominal─â ÔÇ×1 LEUÔÇŁ, stema Rom├óniei ╚Öi anul de emisiune ÔÇ×2018ÔÇŁ.

5 jpg jpeg

Aversul monedei din alam─â, pentru colec╚Ťionare red─â, ├«n prim-plan, o imagine a cl─âdirii Sfatului ╚Ü─ârii din Chi╚Öin─âu, unde, la data de 27 martie 1918, s-a votat unirea Basarabiei cu Rom├ónia, ├«n plan secund, un fragment din Actul Unirii Basarabiei cu Rom├ónia; inscrip┼úia ├«n arc de cerc ÔÇ×ROMANIAÔÇŁ, valoarea nominal─â ÔÇ×50 BANIÔÇŁ, stema Rom├óniei ╚Öi anul de emisiune ÔÇ×2018ÔÇŁ.

7 jpg jpeg

Reversul comun tuturor monedelor ( din aur, argint, tombac cuprat ╚Öi din alam─â) prezint─â portretele ╚Öi numele celor trei semnatari ai Actului Unirii Basarabiei cu Rom├ónia: Ion Incule╚Ť, pre╚Öedinte al Sfatului ╚Ü─ârii, Pantelimon Halippa, vicepre╚Öedinte ╚Öi Ion Buzdugan, secretar; inscrip╚Ťiile ÔÇ×100 DE ANI DE LA UNIREA BASARABIEI CU ROMANIAÔÇŁ ╚Öi ÔÇ×27 Martie 1918ÔÇŁ.

4 jpg jpeg

Monedele vor fi ambalate, separat, ├«n capsule de metacrilat transparent. Seturile de trei monede vor fi ├«nso┼úite de bro┼čuri de prezentare redactate ├«n limbile rom├ón─â, englez─â ┼či francez─â. Bro┼čurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se g─âsesc semn─âturile guvernatorului BNR ┼či casierului central.

Tirajul este de: 

200 de seturi de trei monede (din aur, argint ╚Öi tombac cuprat); 
5.000 monede din alam─â, pentru colec╚Ťionare.

Preţurile de vânzare sunt:

1.990,00 lei, exclusiv TVA, pentru setul de trei monede (din aur, argint ╚Öi tombac cuprat), inclusiv bro╚Öura de prezentare; 
10,00 lei, exclusiv TVA, pentru moneda din alam─â, pentru colec╚Ťionare.

Monedele din aur, argint ╚Öi tombac cuprat ╚Öi monedele din alam─â, pentru colec╚Ťionare, dedicate ├«mplinirii a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu Rom├ónia au putere circulatorie pe teritoriul Rom├óniei. Lansarea ├«n circuitul numismatic a seturilor de trei monede ╚Öi a monedelor din alam─â, pentru colec╚Ťionare, dedicate ├«mplinirii a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu Rom├ónia se realizeaz─â prin sucursalele regionale Bucure┼čti, Cluj, Ia┼či ┼či Timi┼č ale B─âncii Na┼úionale a Rom├óniei.


Sursa: bnro.ro