Castelul Nopcsa din Săcel Foto Consiliul judetean Hunedoara (1) jpg

Blestemul unui faimos castel din Țara Hațegului, abandonat în urmă cu 20 de ani

📁 Patrimoniu
🗓️ 6 octombrie 2023

De patru ani, castelul Nopcsa din Țara Hațegului, Hunedoara, se află în șantier, iar constructorii nu au reușit să finalizeze restaurarea monumentului istoric. 

Castelul Nopcsa din Țara Hațegului, construit în secolul al XIX-lea, a fost abandonat la începutul anilor 2000, după ce școala și internatul pentru copii cu nevoi speciale care funcționau aici din perioada comunistă au fost desființate.

Timp de mai mulți ani clădirea monument istoric și anexele sale s-au aflat în conservare, însă acest lucru nu a împiedicat devastarea lor de către localnici, dar și degradările produse din „cauze naturale” trecerea timpului, ploi, ninsori și îngheț.

Din 2019, fostul castel luxos din satul Săcel (Hunedoara) al savantului și spionului Franz Nopcsa (1877 - 1933), cunoscut ca descoperitor al fosilelor de dinozauri pitici din Țara Hațegului a intrat în șantier, iar constructorii aveau termen 18 luni de finalizare a investiției.

„Cea mai mare parte a fondurilor necesare finanțării lucrărilor la Castelul Nopcsa au fost obținute prin Programul Național de Dezvoltare Locală II și se ridică la aproximativ 8,3 milioane de lei. Din bugetul local au fost alocate alte circa 3,2 milioane de lei”, a informat Consiliul Județean Hunedoara.

Au trecut patru ani de la începerea restaurării monumentului istoric, iar castelul Nopcsa din Țara Hațegului se află încă în șantier.

Lucrările la clădire sunt la final, însă în jurul acesteia, grădina de trandafiri promisă nu a fost realizată, iar unele construcții vechi propuse pentru demolare au rămas în picioare. Castelul baronului Nopcsa va deveni un spațiu muzeal, iar unele dintre clădirile din jurul lui vor fi reamenajate în scop turistic, potrivit planurilor autorităților județului Hunedoara.

Citește mai multe amănunte pe adevarul.ro