┬źBlestemul┬╗ familiei Kennedy? jpeg

┬źBlestemul┬╗ familiei Kennedy?

├Än luna mai 2012, Sinuciderea lui Mary Richardson Kennedy, fosta so╚Ťie a lui Robert Kennedy Jr., a readus ├«n aten╚Ťia publicului istoria tragic─â a uneia dintre cele mai cunoscute ╚Öi apreciate familii din istoria Americii. De asemenea, au re├«nceput discu╚Ťiile despre a╚Öa-zisul ÔÇ×blestem KennedyÔÇŁ, un mit creat de presa american─â ├«n baza numeroaselor tragedii ce au avut loc ├«n aceast─â familie pe parcursul deceniilor.

C├ónd se vorbe╚Öte de ÔÇ×familia KennedyÔÇŁ, este vorba de fapt de descenden╚Ťii cunoscutului cuplu Joseph P. Kennedy Senior ╚Öi Rose Elizabeth Fitzgerald, americani cu origini irlandeze. Cei doi au avut nou─â copii, cinci fete ╚Öi patru b─âie╚Ťi. Dintre ace╚Ötia, cel mai cunoscut a ajuns cel de-al doilea n─âscut, John Fitzgerald Kennedy, cel care avea s─â devin─â pre╚Öedintele Statelor Unite, ├«ns─â fiecare din copiii Kennedy a avut un destin aparte.

Rosemary Kennedy, n─âscut─â la 13 septembrie 1918, a fost al treilea copil al familiei ╚Öi prima fat─â. Semnele unui handicap mintal au ap─ârut ├«nc─â din copil─ârie, c├ónd s-a observat c─â feti╚Ťa nu se dezvolt─â ÔÇô la nivel intelectual ÔÇô la fel de repede ca ceilal╚Ťi copii de v├órsta ei. Dac─â ├«n vremea adolescen╚Ťei, Rosemary era o t├ón─âr─â cuminte, cu trecerea anilor ea a devenit din ce ├«n ce mai capricioas─â, dezvolt├ónd un temperament dificil.

220px Rosemary Kennedy 0011 jpg jpeg

├Än 1941, c├ónd Rosemary avea 23 de ani, doctorii i-au sugerat tat─âlui ei c─â problemele fetei ar putea fi par╚Ťial rezolvate cu ajutorul unei noi proceduri chirurgicale: lobotomia. ├Äns─â procedura a avut consecin╚Ťe dezastruoase pentru s─ân─âtatea tinerei, astfel ├«nc├ót ea ╚Öi-a petrecut tot restul vie╚Ťii ├«n spitale. A murit ├«n 2005:a fost al cincilea copil al familiei care a murit, ├«ns─â primul care a murit din cauze naturale.

joseph P  Kennedy Jr  JPG jpeg

Cu mult ├«nainte ca John F. Kennedy s─â intre ├«n politic─â, tat─âl lui, Joseph Kennedy Senior ├«ncepuse s─â-╚Öi preg─âteasc─â fiul cel mare pentru o carier─â de politician.  Planurile sale s-au n─âruit ├«ns─â brusc ├«n august 1944. T├ón─ârul Joseph Kennedy Jr. s-a ├«nrolat ├«n armat─â ╚Öi a luptat pe frontul european ca pilot de avion. El a murit ├«n august 1944, la v├órsta de 29 de ani, c├ónd avionul pe care ├«l pilota a explodat deasupra Canalului M├ónecii. R─âm─â╚Öi╚Ťele sale nu au fost niciodat─â recuperate.

La patru ani dup─â moartea primului copil, familia Kennedy s-a aflat ├«n fa╚Ťa unei noi tragedii. Kathleen Kennedy a murit la 28 de ani ├«n urma unui accident aviatic ce a avut loc ├«n Fran╚Ťa.

Cea mai cunoscut─â tragedie a familiei-╚Öi probabil cea mai important─â din punct de vedere al consecin╚Ťelor avute ÔÇô a fost asasinarea pre╚Öedintelui John F. Kennedy, din 1963. Moartea t├ón─ârului pre╚Öedinte de 46 de ani a ╚Öocat na╚Ťiunea american─â la momentul respectiv, iar ast─âzi ÔÇô 50 de ani mai t├órziu ÔÇô mul╚Ťi americani ├«nc─â nu cred c─â Lee Harvey Oswald a fost adev─âratul responsabil pentru asainat.

La cinci ani dup─â asasinarea fratelui s─âu mai mare, Robert F. Kennedy, pe atunci senator al statului New York, a intrat ├«n cursa nominaliz─ârilor Partidului Democrat pentru Casa Alb─â ╚Öi a devenit ├«n scurt timp unul dintre prefera╚Ťi. La scurt timp dup─â ce a c├ó╚Ötigat alegerile ├«n California, RFK a ╚Ťinut un discurs ├«n fa╚Ťa suporterilor s─âi pe 5 iunie 1968, ├«n sala de bal a Hotelului Ambassador. Dup─â discurs, p─âr─âsind sala de bal, el a fost ├«mpu╚Öcat de Sirhan Sirhan, un iordanian cu origini palestiniene ├«n v├órst─â de 24 de ani. Acesta ╚Öi-a motivat ac╚Ťiunea spun├ónd c─â s-a sim╚Ťit tr─âdat din cauza sprijinului pe care Kennedy l-a acordat Israleului ├«n R─âzboiul de ╚śase zile. Robert F. Kennedy a murit din cauza r─ânilor ├«n diminea╚Ťa urm─âtoare.

Robert F Kennedy crop jpg jpeg

├Än 1964, Edward ÔÇ×TedÔÇŁ Kennedy, ultimul n─âscut ├«n familia Kennedy, era c├ót pe ce s─â-╚Öi piard─â via╚Ťa ├«ntr-un accident aviatic. El nu s-a recuperat niciodat─â complet de pe urma r─ânilor suferite ├«n accident. ├Äns─â alt incident avea s─â-l marcheze pe via╚Ť─â pe t├ón─ârul Kennedy. Pe 18 iulie 1969, dup─â o petrecere, Edward a pierdut controlul ma╚Öinii ├«n care se afla (├«mpreun─â cu Mary Jo Kopechne) ╚Öi a s─ârit de pe un pod. El a reu╚Öit s─â se salveze, dar femeia cu care se afla a murit ├«necat─â.

David Kennedy, fiul lui Robert F. Kennedy, nu ╚Öi-a revenit niciodat─â dup─â moartea tat─âlui s─âu. La scurt timp dup─â asasinat, acesta a ├«nceput s─â consume droguri pentru a putea face fa╚Ť─â tragediei. ├Än 1973, el a fost implicat ├«ntr-un accident de ma╚Öin─â;din cauza r─ânilor suferite, a ajuns s─â fie dependent ╚Öi de analgezice. David Kennedy a murit ├«n 1984 ├«n urma unei supradoze de cocain─â, analgezice ╚Öi medicamente antipsihotice. Pe 31 decembre 1997, Michael Kennedy, un alt fiu al lui Robert F. Kennedy, a murit ├«n urma unui accident la ski la v├órsta de 39 de ani.

├Än iulie 1999, singurul fiu al fostului pre╚Öedinte, JFK Junior, a plecat din New Jersey c─âtre Martha's Vineyard, ├«nso╚Ťit de so╚Ťia ╚Öi cumnata sa. El a pierdut controlul avionului din cauza vizibilit─â╚Ťii reduse;nici unul dintre cei trei pasageri nu a supravie╚Ťuit accidentului.

http://news.discovery.com, http://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page,