Biserica Ortodoxă Rusă suspendă relațiile cu Patriarhia Constantinopolului  jpeg

Biserica Ortodoxă Rusă suspendă relațiile cu Patriarhia Constantinopolului

📁 Istoria Religiilor
Autor: Redacția
🗓️ 16 octombrie 2018

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse a dispus întreruperea relațiilor cu Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol, în contextul procedurii privind recunoașterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe din Ucraina.

Biserica Ortodoxă Rusă a anunțat luni la Minsk ruperea relațiilor cu Patriarhia de la Constantinopol după decizia acesteia de a recunoaște o Biserică ortodoxă independentă în Ucraina, informează agenția TASS.

„Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse a decis luni să rupă complet comuniunea euharistică cu Patriarhia Constantinopolului“, a declarat mitropolitul de Volokalamsk, Ilarion, responsabil pentru Departamentul de relații externe al Patriarhiei Moscovei, citat de RIA Novosti.

„Nu vom mai putea oficia slujbe în comun, preoții noștri nu vor mai participa la liturghii împreună cu ierarhii Patriarhiei de Constantinopol“, a declarat el.

„A fost o decizie forțată, dar Sfântul nostru Sinod nu a putut lua o altă decizie, deoarece întreaga logică a acțiunilor recente ale Patriarhiei Constantinopolului a condus la acest lucru“, a mai spus acesta.

Tensiunile între Patriarhia Moscovei și Constantinopol au izbucnit în urma deciziei luate de Patriarhia Ecumenică în sensul "continuării procedurii pentru acordarea autocefaliei Bisericii Ucrainei".

Biserica Ortodoxă din Ucraina este subordonată Patriarhiei Moscovei. Biserica Ortodoxă Rusă a transmis că nu acceptă autocefalia Bisericii Ortodoxe din Ucraina.

Sfântul Sinod al Patriarhiei Ecumenice s-a întrunit în ședință de lucru la Constantinopol sub președinția Patriarhului Ecumenic Bartolomeu pentru a discuta mai multe teme de pe ordinea de zi, inclusiv problema bisericească din Ucraina. La finalul sesiunii de lucru, desfășurată în perioada 9-11 octombrie, Secretariatul General al Sfântului Sinod al Patriarhiei Ecumenice a anunțat că recunoaște o Biserică Ortodoxă independentă în Ucraina.