Binoclul de teatru pe care îl avea Lincoln când a fost asasinat, scos la licitaţie la Los Angeles jpeg

Binoclul de teatru pe care îl avea Lincoln când a fost asasinat, scos la licitaţie la Los Angeles

­čôü Expozi┼úii, Festivaluri, Conferin╚Ťe
Autor: Redac╚Ťia
­čŚô´ŞĆ 25 aprilie 2012

Binoclul pe care ├«l avea asupra sa pre┼čedintele american Abraham Lincoln ├«n seara ├«n care a fost asasinat, la teatrul Ford's din Washington, ├«n 1865, a fost scos la licita┼úie, la Los Angeles, au anun┼úat reprezentan┼úii casei Nate D. Sanders, cita┼úi de AFP.Pe 14 aprilie 1865, pre┼čedintele Abraham Lincoln asista la reprezenta┼úia piesei de teatru "Our American Cousin". ├Än timpul scenei a treia din actul al II-lea, John Wilkes Booth a intrat ├«n loja pre┼čedintelui ┼či l-a ├«mpu┼čcat ├«n cap. Lincoln a murit c├óteva ore mai t├órziu la spital.

image
image

Potrivit casei de licita┼úii Nate D. Sanders, cu sediul la Los Angeles, binoclul - negru cu motive aurii, de fabrica┼úie german─â - a fost g─âsit ├«n strad─â de c─âpitanul James M. McCamly, ├«n momentul ├«n care acesta ajuta la evacuarea pre┼čedintelui american.

"Binoclul a r─âmas ├«n posesia familiei McCamly timp de trei genera┼úii", se precizeaz─â ├«n comunicatul emis de casa de licita┼úii Nate D. Sanders."├Än 1968, reprezentan┼úii teatrului Ford's din Washington l-au anun┼úat pe str─â-str─ânepotul lui McCamly c─â de┼úin husa binoclului, ├«n care acesta intra ┬źperfect┬╗", se afirm─â ├«n acela┼či comunicat.Binoclul a fost achizi┼úionat ├«n 1979 de Malcolm Forbes Sr., mo┼čtenitorul fondatorului celebrei reviste Forbes.Valoarea estimat─â a binoclului este de 500.000 - 700.000 de dolari. Licita┼úia este ├«n curs de desf─â┼čurare pe internet ┼či se va ├«ncheia pe 30 aprilie, la ora local─â 17.00 (03.00 ora Bucure┼čtiului, n.r.). Cump─âr─âtorii poten┼úiali au posibilitatea de a licita ┼či prin telefon.Abraham Lincoln (1809 - 1865), c├óteodat─â numit "Abe Lincoln" sau "Honest Abe" (Abe cel cinstit), a fost cel de-al ┼čaisprezecelea pre┼čedinte al Statelor Unite ale Americii (1861-1865) ┼či primul pre┼čedinte republican. Lincoln s-a opus expansiunii sclaviei ┼či a dorit abolirea acesteia. A avut un rol major ├«n cristalizarea eforturilor Uniunii ├«n cadrul R─âzboiului Civil American, a coordonat eforturile diploma┼úiei americane, a patronat ac┼úiunile Partidului Republican, a informat opinia public─â prin mesaje ┼či cuv├ónt─âri (a┼ča cum a fost faimoasa Cuv├óntare de la Gettysburg), a ini┼úiat, formulat ┼či condus planuri sociale esen┼úiale pentru societatea american─â-abolirea sclaviei ┼či reconstruc┼úia Uniunii. Abraham Lincoln a fost asasinat la terminarea R─âzboiului Civil.

sursa:gandul.info