Belarus şi Letonia şi au expulzat reciproc toţi diplomaţii  Totul a pornit de la un steag arborat la un campionat de hochei jpeg

Belarus şi Letonia şi-au expulzat reciproc toţi diplomaţii. Totul a pornit de la un steag arborat la un campionat de hochei

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 25 mai 2021

Belarus şi Letonia şi-au expulzat, luni, reciproc, întregul personal de la ambasadele din Minsk şi Riga. Decizia a fost luată în urma folosirii la campionatul de hochei, organizat la Riga, a steagului opoziţiei din Belarus, respectiv cel în roşu şi alb. Oamenii de la Minsk au acţionat primii şi au anunţat că diplomaţii letoni şi ambasadorul trebuie să părăsească ţara până miercuri, relatează adevarul.ro.

Organizatorii competiţiei de hochei din Letonia au decis să arboreze steagul opoziţiei din Belarus în semn de solidaritate, după scandalul arestării jurnalistului Roman Protasevici şi al deturnării avionului comercial în care se afla acesta. Minskul a văzut o insultă prin înlocuirea drapelului, astfel Einars Semanis, ambasadorul Letoniei, a fost convocat la Ministerul de Externe, unde i-a spus că trebuie să părăsească ţara în 24 de ore. Celorlalţi diplomaţi ai Ambasadei Letoniei li s-a dat un termen de 48 de ore ca să plece.

Letonia a oferit şi ea un răspuns ulterior, anunţând expulzarea ambasadorului Belarusului. Campionatul de hochei trebuia să fie găzduit de ambele ţări, dar, în cele din urmă, doar capitala Riga a rămas gazdă. Belarus a fost exclus din turneu din motive de „securitate”. Organizatorii de la Riga au arborat în oraş steagul în roşu şi alb pe care opoziţia l-a afişat la protestele masive anti-Lukaşenko, înlocuind drapelul naţional al Belarusului. Steagul în culorile alb-roşu este un simbol al Republicii Naţionale Belaruse din 1918, o entitate statală care a avut o viaţă scurtă. Steagul a fost readoptat ca drapel naţional în 1991, când Belarus s-a desprins de Uniunea Sovietică. Dar, În 1994, când a venit la putere Aleksandr Lukaşenko, a adoptat drapelul în culorile roşu şi verde, care datează din 1951, când Belarus făcea parte din URSS.