Barbados vrea să o înlăture pe regina Elisabeta a II a şi să devină republică jpeg

Barbados vrea să o înlăture pe regina Elisabeta a II-a şi să devină republică

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 16 septembrie 2020

Guvernul din Barbados a anunțat că vrea să o înlăture pe regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii din funcţia de şef al statului şi să devină republică, până în luna noiembrie 2021, cât se sărbătorește cea de-a 55-a aniversare a independenței țării.

Fostă colonie britanică care şi-a câştigat independenţa în 1966, Barbados a menţinut o legătură oficială cu monarhia britanică la fel ca alte ţări care au fost cândva parte a Imperiului Britanic.

„A venit timpul să ne lăsăm pe deplin în urmă trecutul colonial”, a declarat guvernatorul general al Barbados, Sandra Mason.

Palatul Buckingham a precizat că decizia este a populaţiei din Barbados. În prezent, guvernatorul general al Barbados este numit de regină la propunera prim-ministrului insulei. Guvernatorul general reprezintă regina la evenimente oficiale, precum deschiderea parlamentului statului, ocazia cu care Mason a rostit marţi discursul.

Insula Barbados a fost ocupată de Marea Britanie începând din 1625, fiind colonizată rapid și rămânând sub control britanic timp de secole, spre deosebire de alte insule din Caraibe pentru care s-au luptat spaniolii, britanicii, olandezii, francezii şi americanii.

În prezent, insula are aproape 300.000 de locuitori, populația find majoritar de descendenţă africană.