banca brancusi foto alin ion jpeg

Banca lui Brâncuși din Târgu-Jiu, singura care se mai păstrează în prezent

📁 Muzeele României
Autor: Alin Ion
🗓️ 1 august 2023

Doar o singură bancă din cele peste 20 care au fost amplasate pe aleile Parcului Central din municipiul Târgu-Jiu în momentul realizării ansamblului monumental brâncușian, între anii 1937 și 1938, se mai păstrează în prezent.

Băncile erau făcute dintr-o singură bucată de stejar și erau la fel ca cea pe care o avea Brâncuși în atelierul său din Paris, astfel că specialiștii care studiază opera lui Brâncuși consideră că acestea au fost realizate la indicațiile marelui sculptor, mai ales că au fost amplasate în perioada realizării ansamblului.

Aceste bănci apar într-o serie de fotografii realizate de un artist desemnat de statul român să aibă grijă de parcul din Târgu Jiu, unde se află Masa Tăcerii, Poarta Sărutului și Aleea Scaunelor. Fotografiile au fost donate de inginerul newyorkez Stephan Benedict Centrului de Cercetare și Documentare „Constantin Brâncuși“ din Târgu Jiu.

„Stephan Benedict ne-a făcut cadou foarte multe fotografii ale lui Eugen Ciucă, cel care s-a ocupat în anii 1958-1960 de ansamblul brâncușian. Aici se văd băncile monoxile făcute după desenul lui Brâncuși. Această bancă monoxilă se poate vedea în atelierul lui din Paris, pe care stătea adesea ca o laviță. Doar una singură a mai rămas. Această bancă am găsit-o și are și număr de înregistrare. Se află la Muzeul Județean de Istorie într-un hol. Au fost peste 20 de bănci care erau puse pe aleile din parc“, a spus Sorin Lory Buliga, cercetător în cadrul Centrului de Cercetare și Documentare „Constantin Brâncuși“.

Banca se află pe un hol din Muzeul Județean de Istorie Gorj și se află într-o stare de degradare. Conducerea Muzeului intenționează să o restaureze și să o claseze ca monument istoric.

Citește mai multe amănunte pe adevarul.ro

Mai multe pentru tine...