baghete jpg

Bagheta franțuzească înscrisă în patrimoniul imaterial al umanității

📁 Istorie culinară
🗓️ 1 decembrie 2022

Devenită un adevărat simbol al Franței, faimoasa baghetă a fost înscrisă miercuri în patrimoniul imaterial al umanităţii de către UNESCO.

Cu crusta sa crocantă, bagheta franțuzească a apărut la începutul secolului al XX-lea la Paris. În prezent, bagheta este cea mai consumată pâine în Franța. Totuși, această emblemă a vieţii cotidiene a francezilor este ameninţată de industrializare, relatează AFP.

UNESCO, care mai presus de toate onorează tradiţiile care trebuie păstrate mai mult decât produsele în sine, a distins astfel măiestria şi cultura din jurul acestui element esenţial al meselor franceze.

În fiecare zi, 12 milioane de consumatori francezi deschid uşa unei brutării şi peste şase miliarde de baghete ies anual din brutării. Cumpărarea pâinii este astfel un adevărat obicei social şi prietenos care le încântă viaţa.

Preşedintele Franței, Emmanuel Macron, a salutat această decizie pe Twitter:

”250 de grame de magie și perfecțiune în viața noastră de zi cu zi. Un mod de viață francez. Ne luptam de ani de zile, împreună cu brutarii și lumea gastronomiei, pentru recunoașterea acesteia. Bagheta este acum patrimoniu imaterial UNESCO!”