Avocații fostului lider al sârbilor bosniaci Radovan Karadzic cer un nou proces jpeg

Avocații fostului lider al sârbilor bosniaci Radovan Karadzic cer un nou proces

Avocații lui Radovan Karadzic au cerut judecătorilor anularea verdictului din 2016 prin care fostul lider politic al sârbilor bosniaci a fost găsit vinovat de genocid și alte atrocități, precum și rejudecarea cazului.

”Vă cerem să anulați un verdict nedrept și să ordonați un nou proces”, a declarat, luni, avocatul lui Karadzic, Peter Robinson, susținând că procurorii nu au reușit să dovedească vinovăția directă a clientului său.

Karadzic (72 de ani) a fost găsit vinovat de genocid pentru uciderea a aproape 8.000 de bărbați și băieți musulmani la Srebrenica în iulie 1995, în cel mai mare masacru comis în Europa după cel de-Al Doilea Război Mondial, precizează Agerpres.

Fostul lider politic al sârbilor bosniaci a mai fost condamnat de Tribunalul Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie (TPIY) pentru persecuții, omoruri, violuri, tratamente inumane comise mai ales în timpul asediului asupra orașului Sarajevo, soldat cu moartea a 10.000 de civili în 44 de luni. A fost totuși achitat la una din cele două acuzații de genocid, în lipsa probelor suficiente care să demonstreze că această infracțiune a avut loc și în alte șapte localități din Bosnia.