Vama Nădlac (© Raimond Spekking / CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons)

Austria și Olanda au blocat aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen

📁 Istorie recentă
🗓️ 8 decembrie 2022

Consiliul JAI nu a putut da un vot unanim privind primirea României și Bulgariei în Schengen, fiind înregistrare două voturi împotrivă, ale Austriei și Olandei. Olandezii au explicat în minută că susțin țara noastră, dar votul a fost comun. Croația, în schimb, a fost primită în spațiul Schengen.

„Mă adresez cetățenilor României și Bulgariei. Voi meritați să fiți membri deplini în Schengen, să aveți acces în zona de liberă circulație Schnegen. Aveți susținerea puternică a majorității statelor membre ,a președinției cehe a Consiliului UE, a Comisiei Europene. Sunt dezamăgită și împart această dezamăgire cu românii și bulgarii. Vom continua să facem pași în continuare, Sunt convins că vom ajunge la aderarea României și Bulgariei în acest mandat și va fi prioritatea mea (...) Când vorbim de Bulgaria și România, nu suntem uniți, iar asta ne face slabi”, a precizat Ylva Johansson, comisar european pentru Afaceri Interne, a precziat, după Consiliul JAI.

„România și Bulgaria sunt gata să fie membre ale Schengen și le mulțumesc pentru toată munca lor, pentru ce au făcut. Sunt convins că timpul lor va veni curând, sunt recunoscutor și sunt sigr că președinția suedeză este gata să continue munca noastră și să discute despre aceste subiecte: lărgirea Schengen, despre România și Bulgaria”, a spus Ministrul de Externe a Cehiei, conform adevarul.ro.

De asemenea, reprezentantul Cehiei, care deține președinția Consiliului UE, a punctat faptul că nu a putut fi făcută decuplarea:

„Nu a fost posibilă din punct de vedere legal. A fost o decizie pentru Croația, iar una pentru România și Bulgaria”.

Foto sus: Vama Nădlac (© Raimond Spekking / CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons)