Australia cere Insulelor Solomon să renunţe să semneze pactul de securitate cu Beijingul jpeg

Australia cere Insulelor Solomon să renunţe să semneze pactul de securitate cu Beijingul

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 13 aprilie 2022

Australia a cerut miercuri Insulelor Solomon să renunţe să semneze cu Beijingul un pact de securitate, care, potrivit Canberrei, ar fi premergător instalării unei prezenţe militare chineze în vecinătatea sa, informează agerpres.ro.

Luna trecută, o versiune preliminară a acestui acord a ajuns în presă. În aceasta era menţionată autorizarea de desfăşurări securitare şi navale chineze în Insulele Solomon. Informaţia a provocat îngrijorarea Australiei, SUA şi altor naţiuni din Pacific.

Ministrul australian pentru Pacific, Zed Seselja, a avut miercuri la Honiara, capitala Insulelor Solomon, o întrevedere cu premierul Manasseh Sogavare. Seselja "i-a solicitat respectuos să nu semneze acordul şi să consulte familia Pacificului, într-un spirit de deschidere şi de transparenţă regionale, în linie cu cadrul de securitate al regiunii noastre", a informat el într-un comunicat.

La începutul lui aprilie, Sogavare a asigurat că nu va permite să fie construită o bază militară chineză în ţara sa, însă aceasta nu a fost suficient pentru a aplana temerile Australiei şi aliaţilor săi.

Proiectul de acord prevede ca poliţişti chinezi înarmaţi să poată fi desfăşuraţi la solicitarea Insulelor Solomon, pentru a asigura acolo menţinerea "ordinii sociale". "Forţele chineze" ar fi de asemenea autorizate să protejeze "securitatea personalului chinez" şi "principalele proiecte" ale arhipelagului.