Atentat sângeros la Kiev  Șef al serviciilor ucrainene de informaţii militare ucis prin detonarea unui dispozitiv exploziv / VIDEO  jpeg

Atentat sângeros la Kiev. Șef al serviciilor ucrainene de informaţii militare ucis prin detonarea unui dispozitiv exploziv / VIDEO

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 27 iunie 2017

Un colonel din cadrul serviciilor ucrainene de informaţii militare a fost ucis marţi în explozia unei maşini, în centrul Kievului, a anunţat Ministerul Apărării, care a denunţat un ”act terorist”, relatează Reuters.

Un dispozitiv exploziv a explodat în vehicul la ora 15.16 GMT (8.15, ora României) în timp ce maşina de lux se afla în mişcare, şoferul a murit, iar un trecător a fost rănit, a anunţat poliţia.

„În urma (exploziei), un membru al departamentului pentru informaţii din cadrul Ministerului Apărării, colonelul Maksim Şapoval, a fost ucis”, a anunţat ministerul într-un comunicat. Numărul incidentelor implicând dispozitive explozive în afara zonei a crescut, în contextul războiului din estul ţării. Însă detonarea unor mombe în maşini este rară. Ultimul incident major a avut loc la Kiev în iulie, când un celebru jurnalist de investigaţii, Pavel Şeremet, a fost asasinat prin detonarea unui dispozitiv exploziv la bordul maşinii sale. 

Pe de altă parte, un atac cibernetic masiv afectează Ucraina de câteva ore. Mai multe bănci, companii, aeroportul din Kiev au anunţat că activitatea le-a fost blocată. Şi instituţiile statului au căzut victime hackerilor. Vicepremierul Pavlo Rozenko a scris pe Twitter că și computerele Guvernului au căzut, după ce serverele au fost blocate. Serviciile de informaţii de la Kiev analizează situaţia. Nu este prima dată când Ucraina este atacată cibernetic.

În decembrie 2015, o întreagă regiune din nordul şi centrul ţării a rămas fără energie electrică, după ce în reţelele de distribuţie a fost instalat un virus care a întrerupt funcţionarea sistemului.