Artistul Romul Nuţiu, principal reprezentant al expresionismului abstract în România, a murit jpeg

Artistul Romul Nuţiu, principal reprezentant al expresionismului abstract în România, a murit

­čôü Expozi┼úii, Festivaluri, Conferin╚Ťe
Autor: Redac╚Ťia
­čŚô´ŞĆ 6 aprilie 2012

Artistul timi┼čorean Romul Nu┼úiu, cunoscut ca principal reprezentant al expresionismului abstract ├«n Rom├ónia, a murit joi, la v├órsta de 79 de ani, informeaz─â un comunicat al Galeriei 418 Contemporary Art din Bucure┼čti.

N─âscut pe 28 iulie 1932, marele artist timi┼čorean ┼či-a ├«nceput studiile artistice la Cluj, la Institutul de Art─â "Ion Andreescu", pentru ca apoi s─â termine un masterat ├«n cadrul Institutului de Art─â din Bucure┼čti, sub ├«ndrumarea profesorului Alexandru Ciucurencu.

├Äncep├ónd cu anul 1958, artistul a predat la Institutul de Art─â din Timi┼čoara, fiind cunoscut ca principalul reprezentant al expresionismului abstract din Rom├ónia. Lucr─ârile sale fac parte din colec┼úiile Muzeului Na┼úional de Art─â Contemporan─â din Capital─â, Muzeului Banatului din Timi┼čoara, Art in Embassies ale Departamentului de Stat al SUA, precum ┼či din importante colec┼úii private din Germania, Fran┼úa, Italia, SUA ┼či Canada.

image
image

Ultima expozi┼úie personal─â a artistului, intitulata sugestiv "Furioso!", s-a ├«ncheiat ├«n martie anul acesta, la Galeria 418 Contemporary Art din Bucure┼čti. Lucr─ârile realizate de maestru ├«n cadrul workshop-ului de la Cetate din vara anului trecut pot fi admirate ├«n expozi┼úia curent─â a Galeriei 418 Contemporary Art, intitulat─â "Cetate. Atelier la Dunare IV", deschis─â p├ón─â pe 26 mai. Artistul a fost reprezentat ├«n ultimii patru ani de galeria bucure┼čtean─â, ├«n ┼úar─â ┼či peste hotare.

"Dispari┼úia sa este o pierdere mare at├ót pentru arta rom├óneasca, dar ┼či pentru noi ca oameni. Dumnezeu s─â-l odihneasc─â!", se mai arat─â ├«n comunicatul galeriei.\

sursa:mediafax.ro