VIDEO // Trump îi condamnă pe cei care au intrat în Capitoliu şi se recunoaşte înfrânt  „Nu reprezentaţi ţara noastră! Veţi plăti!” jpeg

VIDEO // Trump îi condamnă pe cei care au intrat în Capitoliu şi se recunoaşte înfrânt. „Nu reprezentaţi ţara noastră! Veţi plăti!”

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 8 ianuarie 2021

Deblocat de Twitter, Donald Trump a postat o înregistrare video în care îi condamnă pe demonstranţii care au luat cu asalt Capitoliul şi recunoaşte că a fost înfrânt, spunând că singura lui preocupare de acum înainte va fi să asigure tranziţia către adminsitraţia Biden.

„Ca toţi americanii, sunt revoltat de violenţa, fărădelegea şi haosul (n.red - asaltului asupra Capitoliului). Am chemat imediat Garda Naţională şi forţele federale de ordine pentru a securiza clădirea şi a evacua intruşii. America este şi trebuie să fie mereu o naţiune a legii şi ordinii. Demonstranţii care au intrat în Capitoliu au întinat reşedinţa democraţiei americane. Către cei care s-au angajat în acte de violenţă şi distrugere, nu reprezentanţi ţara noastră! Către cei care aţi încălcat legea, veţi plăti!”, a spus preşedintele în exerciţiu al Statelor Unite, Donald Trump, într-o înregistrare postată pe Twitter. În continuare, Trump spune că singurul motiv din spatele eforturilor de contestare a rezultatului alegerilor din noiembrie a fost „asigurarea integrităţii votului”, relatează adevarul.ro.

Fără a mai relua obişnuitele acuze de fraudă electorală, Trump a anunţat că se va concentra de acum pe asigurarea tranziţiei puterii către administraţia lui Joe Biden. „Am trecut prin nişte alegeri intense şi emoţiile sunt la cote înalte, dar trebuie să ne temperăm şi calmăm. Trebuie să continuăm să lucrăm pentru America. Echipa mea de campanie a urmat viguros toate căile legale de contestare a rezultatului alegerilor. Singurul meu scop a fost să asigur integritatea votului. Făcând asta, am luptat pentru apărarea democraţiei americane. Sunt de părere în continuare că trebuie să reformăm legile electorale pentru a verifica identitatea şi eligibilitatea tuturor votanţilor şi să asigurăm încrederea în viitoarele alegeri. Acum, Congresul a certificat rezultatele. O nouă administraţie va fi inaugurată pe 20 ianuarie. Mă voi concentra de acum pe asigurarea unei tranziţii ordonate de putere”, a mai spus Trump. Acesta şi-a încheiat discursul prin invocarea nevoii de „vindecare şi reconciliere” a naţiunii americane şi prin a le transmite un mesaj susţinătorilor săi: „Ştiu că sunteţi dezamăgiţi, dar vreau să vă spun că incredibila noastră călătorie de-abia începe”.

Schimbarea tonului prezidenţial

Discursul publicat pe Twitter, unde contul lui Trump a fost blocat temporar în urma postărilor de miercuri, se află într-o opoziţie făţişă atât cu îndemnurile aruncate de Trump în discursul său de la mitingul susţinătorilor săi, cât şi cu mesajele transmise de către acesta în timpul asaltului asupra Congresului. După ce i-a îndemnat pe susţinătorii săi să mărşăluiască până la clădirea Capitoliului şi să protesteze pentru a pune presiune pe republicanii care anunţaseră că nu vor da curs contestării rezultatelor din mai multe state-cheie, Trump a întârziat să-şi îndemne susţinătorii să se retragă după începerea asaltului care a făcut până acum cel puţin 4 morţi şi mai mulţi răniţi. În postarea publicată în timpul asaltului, Trump le-a cerut protestatarilor, cu jumătate de gură, să fie paşnici. Nu a renunţat, însă, la ideea că alegerile au fust furate de către democraţi. „Vă ştiu durerea, vă ştiu suferinţa. Alegerile ne-au fost furate. Dar trebuie să vă duceţi acasă acum. Trebuie să avem pace. Trebuie să avem lege şi ordine. Vă iubim”, a spus Trump.

pic.twitter.com/csX07ZVWGe

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump)

Ulterior, Trump le-a transmis susţinătorilor săi că trebuie să fie mândri de ceea ce au făcut. Afirmaţiile lui Trump au dus la măsuri fără precedent din partea companiilor de social media. Twitter l-a blocat pe Trump, după ce anterior i-a şters mai multe postări în care repeta acuzele de fraudă electorală, iar Facebook a şters mai multe postări ale acestuia şi videoclipuri ale susţinătorilor săi. Ulterior, Mark Zuckerberg, CEO-ul Facebook, a anunţat că Trump nu va avea acces la platformă până cel puţin după învestirea noului preşedinte Mai mult, cu toate că Trump spune că el este cel care a chemat Garda Naţională pentru a face ordine în Capitoliu, mai multe publicaţii şi posturi de ştiri din Statele Unite au obţinut informaţii conform cărora vicepreşedintele Mike Pence ar fi fost cel care a chemat forţele federale de ordine. Unele surse ale presei americane spun incluziv că Trump s-ar fi opus iniţial acestei decizii.

Un discurs într-o furtună de contestare

Discursul lui Donald Trump vine într-un context în care liderii democraţilor din Camera Reprezentanţilor şi Senat, Nancy Pelosi şi Chuck Schumer, susţin invocarea Amendamentului al 25-lea al Constituţiei Statelor Unite de către vicepreşedintele Mike Pence şi o majoritate a cabinetului pentru declararea lui Trump drept „inapt” oentru a conduce statul american. „Ieri, preşedintele Statelor Unite a instigat la o insurecţie armată împotriva Americii”, a declarat Pelosi reporterilor la Capitoliu, adăugând că Trump a comis un „act de răzvrătire”. Liderul democraţilor din Senatul Statelor Unite, Chuck Schumer, a cerut la rândul său, joi, vicepreşedintelui Mike Pence să invoce cel de-al 25-lea amendament al Constituţiei americane şi să îl înlăture imediat din funcţie pe Trump, afirmând că dacă acesta nu va face acest lucru, atunci Congresul ar trebui să îl suspende.

Conform surselor Reuters, Mike Pence nu ar fi dispus să invoce Amendamentul al 25-lea al Constituţiei. În mod similar, chiar dacă mulţi republicani s-au distanţat de Trump în urma evenimentelor din clădirea Capitoliului, aceştia par dispuşi să aştepte sfârşitul normal al administraţiei sale pe 20 ianuarie, cel puţin cu condiţia ca Trump să nu mai ridice alte probleme pentru ordinea constituţională. Inclusiv Mitt Romney, singurul republican care a votat pentru suspendarea lui Trump în timpul procedurii de impeachement declanşată de democraţi în 2019, a declarat că nu este timp suficient pentru a încerca o nouă suspendare a preşedintelui american. Democraţii au nevoie, în continuare, de mai mulţi senatori republicani pentru a-l putea suspenda pe Trump şi în Senat, nu doar în Camera Reprezentanţilor.