Arme din epoca romană descoperite într-o peșteră din deșertul Iudeii (foto: Emil Aladjem / Israel Antiquities Authority)

Arme din epoca romană descoperite într-o peșteră din deșertul Iudeii / FOTO

📁 Antichitate
Autor: Redacția
🗓️ 6 septembrie 2023

Arheologii din Israel au dezvăluit miercuri, la Ierusalim, arme care datează din epoca romană, descoperite în această vară într-o peșteră din deșertul Iudeii.

„Este o descoperire unică și importantă, fără precedent în Israel”, a declarat Eitan Klein, director adjunct al departamentului Autorității pentru Antichități din Israel (IAA), prezentând cele patru săbii și un pilum, un gen de o suliță scurtă, vechi de 1.900 de ani și aflate într-o „stare excelentă”, relatează Agerpres.

Obiectele au fost găsite în iunie în cadrul unui proiect de studiere a deșertului Iudeii, în una dintre sutele de peșteri excavate în ultimii ani într-o zonă din apropierea rezervației naturale Ein Gedi, în apropiere de Marea Moartă, a explicat IAA.

Locația exactă nu a fost dezvăluită de teamă să nu fie jefuite, a adăugat autoritatea în marja prezentării.

Deșertul Iudeii se întinde în prezent în Israel și Cisiordania ocupată. O purtătoare de cuvânt a IAA a declarat că descoperirea a fost făcută pe teritoriul israelian.

„Credem că (aceste arme) au fost folosite în timpul rebeliunii Bar Kokhba”, a spus Klein, referindu-se la ultimul dintre războaiele iudeo-romane din secolul al II-lea d.Hr.

Potrivit acestuia, armele ar fi fost confiscate de evreii din Iudeea de la soldații romani și ar fi constituit o „pradă” de război.

Mai multe pentru tine...