O monedă rară, din secolul al II lea, descoperită în Ierusalim jpeg

O monedă rară, din secolul al II-lea, descoperită în Ierusalim

­čôü Antichitate
Autor: Redac╚Ťia

Arheologii israelieni au descoperit în Ierusalim o monedă rară din bronz datând din timpul revoltei evreilor din provincia Iudeea împotriva Imperiului Roman, care a avut loc în secolul al II-lea e.n., informează agenţia DPA, citată de Agerpres.

Autoritatea pentru Antichit─â┼úi din Israel (IAA) a anun┼úat c─â moneda a fost excavat─â ├«ntr-un parc aflat la poalele Muntelui Templului [Haram Ash-Sharif ├«n limba arab─â, n.r.]. Situl din Ierusalim este venerat de evrei datorit─â existen╚Ťei ├«n perimetrul s─âu a ruinelor templului lor biblic, dar ┼či de musulmani, care cred c─â profetul Mohamed a urcat la ceruri din acest loc. 

moneda jpg jpeg

Romanii au construit un templu ├«nchinat zeului Jupiter dup─â ce au distrus templul evreiesc, ├«n anul 70 e.n., ┼či ├«nainte ca musulmanii s─â construiasc─â Moscheea al-Aqsa ┼či Domul St├óncii. Revolta evreilor, condus─â de liderul Simon Bar Kokhba, a izbucnit la circa ┼čase decenii dup─â distrugerea templului biblic evreiesc ┼či a durat cinci ani. 

Moneda poart─â inscrip╚Ťia ÔÇ×Anul doi al libert─â╚Ťii IsraeluluiÔÇŁ ┼či este decorat─â cu un ciorchine de struguri. Pe reversul ei se observ─â o frunz─â de palmier ┼či cuv├óntul ÔÇ×IerusalimÔÇŁ. Este singura moned─â care poart─â numele ÔÇ×IerusalimÔÇŁ din perioada revoltei Bar Kokhba descoperit─â p├ón─â acum ├«n vechiul Ierusalim, potrivit lui Donald Tzvi Ariel, care conduce Departamentul Monede din cadrul IAA.  Revolta a fost ├«n─âbu┼čit─â, iar r─âscula┼úii evrei nu au reu┼čit s─â dep─â┼čeasc─â grani┼úele vechiului Israel. Tzvi Ariel este de p─ârere c─â aceast─â moned─â ar fi fost adus─â ├«n ora┼č de legionarii romani care au participat la suprimarea revoltei ┼či au p─âstrat drept suvenire obiecte g─âsite pe c├ómpul de lupt─â.

Acest articol a ap─ârut ├«n num─ârul 221 al revistei Historia, disponibil la orice punct de distribu╚Ťie a presei (re╚Ťeaua Inmedio, chio╚Öcuri de ziare, benzin─ârii) ├«n perioada 18 iunie-17 iulie 2020, dar ╚Öi ├«n format digital pe platforma paydemic.com