Arheologii se pregătesc de un anunţ istoric: craniul regelui Richard al III lea, descoperit în parcare jpeg

Arheologii se pregătesc de un anunţ istoric: craniul regelui Richard al III-lea, descoperit în parcare

Cercet─âtorii britanici vor anun┼úa ast─âzi, 4 februarie, dac─â au descoperit sau nu r─âm─â┼či┼úele unuia dintre regii Marii Britanii:Richard al III-lea.

Ei au descoperit un craniu ├«ntr-o parcare municipal─â ┼či au analizat craniul lovit pentru a vedea dac─â nu cumva apar┼úine lui Richard al III-lea, ultimul monarh britanic care a murit ├«n r─âzboi. Astfel, pentru mai multe secole, locul unde se afl─â corpul lui Richard a fost necunoscut. Unele documente vorbeau de faptul c─â a fost ├«ngropat de c─âlug─ârii franciscani ├«ntr-o biseric─â din ora┼čul Leicester, la 160 de kilometri de Londra. Biserica a fost dezafectat─â de Henric al VIII-lea ├«n 1538, iar locul exact al r─âm─â┼či┼úelor ar fi r─âmas necunoscut. 

Dar cercet─âtorii au identificat locul unde se afla Biserica ├«n parcarea unui supermarket ┼či au ├«nceput s─â sape, p├ón─â c├ónd miracolul s-a ├«nt├ómplat. 

├Än luna septembrie 2012, arheologii care c─âutau craniul lui Richard au dat peste un schelet al unui b─ârbat adult, care p─ârea c─â a murit ├«n timpul unei b─ât─âlii. Craniul avea semne de lovituri, iar r─âm─â┼či┼úele indicau ┼či semne de scolioz─â, care i-au f─âcut pe cercet─âtori s─â cread─â ini┼úial c─â au dat peste Richard al III-lea, deoarece acesta ar fi suferit de aceast─â boal─â. 

├Äncep├ónd cu toamna anului trecut, cercet─âtorii au f─âcut tot felul de teste ┼čtiin┼úifice, inclusiv o datare pe baz─â de carbon. De asemenea, ei au comparat ceea ce au descoperit cu ADN-ul luate de la cel care este urma┼čul lui Richard, al 17-lea ├«n linia de str─â-str─ânepo┼úi. 

image

Cine a fost Richard al III-lea?

Richard a fost rege pentru doar doi ani, din 1483 p├ón─â la moartea sa din 1485, din timpul b─ât─âliei de la Bosworth Field. A fost ultimul rege al casei de York ┼či ultimul din cadrul dinastiei plantagen┼úilor. 

B─ât─âlia de la Bosworth Field a fost decisiv─â ├«n desf─â┼čurarea R─âzboiului Rozelor ┼či de multe ori este considerat─â finalul Evului Mediu ├«n Marea Britanie. 

Anun┼úul privind r─âm─â┼či┼úele descoperit de Universitatea din Leicester urmeaz─â a fi f─âcut ├«n cadrul unui documentar de la postul de televiziune Channel 4 din Marea Britanie.