Arheologii israelieni ar fi descoperit prima dovad─â a existen╚Ťei proorocului Isaia jpeg

Arheologii israelieni ar fi descoperit prima dovad─â a existen╚Ťei proorocului Isaia

­čôü Istoria Religiilor
Autor: Redac╚Ťia
­čŚô´ŞĆ 27 februarie 2018

Arheologii israelieni au descoperit ceea ce ar putea fi prima dovada fizic─â a existen╚Ťei unui personaj biblic, proorocul Isaia, ale c─ârui sfaturi l-ar fi ajutat pe regele Ezechia s─â protejeze Regatul Iuda de o invazie a asirienilor.

Sigiliul de argil─â ars─â ╚Ötan╚Ťat (foto jos) are o vechime de vechi de 2.700 de ani ╚Öi a fost descoperit ├«n timpul unor excav─âri ├«n Ierusalim, ├«n zona unei foste brutarii regale, l├óng─â zidurile vechiului templu.

ÔÇ×Pare c─â am descoperit un sigiliu care i-ar fi apar╚Ťinut prorocului Isaia, ├«n timpul unor excav─âri ├«n scop arheologicÔÇť, sus╚Ťine Eilat Mazar, arheolog de la Universitatea Ebraic─â din Ierusalim.

Bucata de argil─â ars─â cu presupusele ├«nsemne ale lui Isaia, despre care arheologii cred ca a fost realizat─â chiar de profet, a fost descoperit─â la c├ó╚Ťiva metri de locul unde a fost g─âsit un sigiliu al regelui Ezechia, relateaz─â Adev─ârul.

Sigiliul este ciobit, iar informa╚Ťiile pe care le con╚Ťinea sunt afectate de trecerea timpului, bucata de argil─â tocindu-se de-a lungul veacurilor. Totu╚Öi, arheologii cred c─â avea c├óndva ├«ncrustate cuvintele ÔÇ×apar╚Ťin├ónd lui Isaia proroculÔÇť.

sigiliu jpg jpeg

Foto: Eilat Mazar 

Pe bucata de argil─â se vede clar scris ÔÇ×YeshaÔÇśyahuÔÇť, varianta ebraic─â a numelui Isaia, urmat de cuv├óntul ÔÇ×NvyÔÇť. ├Än sine, acest lucru nu ├«nseamn─â mare lucru, pentru c─â Nvy ar fi putut fi prenumele unui alt Isaia. Dar dac─â termenul Nvy s-ar fi terminat cu litera ebraic─â alef, ar crea cuv├óntul ebraic pentru profet, ceea ce ar face din bucata de argil─â un sigiliu al cunoscutei figuri biblice. Din p─âcate, bucata de lut este incomplet─â ╚Öi nu se poate ╚Öti cu certitudine cum se termina cuv├óntul.  

Exista ├«ns─â o serie de alte indicii potrivit c─ârora sigiliul ar fi al prorocului Isaia. ├Än primul r├ónd, dateaz─â din preajma secolului al ╚Öaptelea ├«nainte de Christos, perioad─â ├«n care se crede c─â a tr─âit Isaia, ╚Öi a fost g─âsit ├«n acela╚Öi loc practic cu un alt sigiliu care a apar╚Ťinut regelui Ezechia, a c─ârui domnie este prezentat─â ├«n Cartea lui Isaia, parte a Vechiului Testament. 

Isaia este unul dintre cei mai cunoscu╚Ťi profe╚Ťi ai Vechiului Testament. Potrivit textului biblic, prorocul l-a ajutat pe regele Ezechia s─â protejeze Regatul Iuda de o invazie asirian─â ├«n secolul al VIII-lea ├«. Hr. 

Foto sus: Proorocul Isaia, pictur─â de Maarten van Heemskerck