Arheologii au descoperit o cameră intactă în aria palatului lui Nero jpeg

Arheologii au descoperit o cameră intactă în aria palatului lui Nero

Arheologii au descoperit o camer─â intact─â, ├«n perimetrul ruinelor palatului ├«mp─âratului roman Nero, ascuns─â sub un deal ├«n apropiere de Colosseum, ├«n incinta Forumului roman. Speciali┼čtii italieni care au realizat descoperirea au sus┼úinut c─â aceast─â camer─â a r─âmas neatins─â vreme de aproape 2.000 de ani, fiind probabil amenajat─â ├«ntre anii 65 - 68 d.Hr.

Pe pere┼úii incintei, numit─â de arheologi "Camera Sfinxului", se afl─â desene ale unor creaturi reale sau mitice, printre care ┼či un sfinx. Desenele murale sunt pictate folosind pigmen┼úi cu culori vii, ├«n special ro┼ču, verde ┼či galben ┼či au rezistat ├«n condi┼úii bune trecerii a aproape dou─â milenii. Pe pere┼úii ├«nc─âperii mai sunt imagini cu centauri, cu semizeul Pan, jum─âtate om-jum─âtate ┼úap, dar ┼či cu plante decorative precum ┼či o scen─â ├«n care un b─ârbat ├«narmat cu o sabie ├«nfrunt─â o panter─â.

Cite┼čte ┼či Damnatio memoriae: Casa de Aur a ├«mp─âratului Nero 

nero jpg jpeg

Conform arheologilor, a┼ča-numita Camer─â a Sfinxului a fost descoperit─â accidental, ├«n timpul lucr─ârilor de restaurare a unei camere al─âturate. Tavanul boltit al acestei incinte are 4,5 metri ├«n─âl┼úime, iar cea mai mare parte a camerei nu a fost ├«nc─â degajat─â de p─âm├ónt ┼či sedimente.

Sursa: live science