oseminte jpg

Aproape 100 de morminte cercetate în cel mai mare cimitir medieval din zona Buzăului

📁 Istorie Medievală Românească
Autor: Redacția
🗓️ 16 octombrie 2023

În jur de 100 de morminte însoţite de artefacte provenind din perioada secolelor XV-XVII au fost descoperite de arheologi, fiind una dintre cele mai mari necropole scoase la lumină în ultimii ani, pe raza judeţului.

Pe o suprafaţă de aproximativ 9.000 de metri pătraţi, arheologii Muzeului Judeţean Buzău au descoperit o necropolă, numărul mormintelor apropiindu-se de 100. Rămăşiţele umane au fost găsite pe un teren aparţinând unei persoane private din comuna Săhăteni, în continuarea unor lucrări de excavare în urma cărora anterior cercetătorii informau despre descoperirea unor obiecte ceramice care provin din cultura Sântana de Mureş.

"Este în lucru în momentul de faţă o descoperire destul de importantă prin numărul de complexe arheologice identificate. Este vorba despre o necropolă medievală încadrată între secolele XV - XVII, adică undeva la sfârşit de 1400, până în jurul anului 1600, care parţial se suprapune pe o aşezare tip Sântana de Mureş, deci secolul V după Hristos. Până în prezent, cercetările sunt în curs de derulare, au fost descoperite, cercetate şi recuperate câteva zeci de morminte, urmând ca în etapa viitoare să se treacă la cercetarea altor zeci de morminte care au fost identificate în teren. Cu siguranţă, ţinând cont de dispunere şi de numărul mare de morminte, putem vorbi despre un cimitir însă în prezent nu se pot face precizări referitoare la suprafaţa totală a acestui cimitir şi nici la numărul total de complexe arheologice funerare care îl compun", a declarat, pentru AGERPRES, directorul Muzeului Judeţean Buzău, Daniel Costache.

Potrivit specialiştilor, este vorba despre una dintre cele mai mari necropole descoperite la acest moment pe raza judeţului Buzău.