Muzeul Județean Buzău (© muzeubuzau.ro)

Un nou sit arheologic, descoperit în județul Buzău

📁 Muzeele României
Autor: Redacția
🗓️ 16 august 2023

Un nou sit arheologic care scoate la lumină urme de locuire aparținând unor culturi din perioada secolului IV și a Evului Mediu a fost descoperit pe teritoriul județului Buzău.

Rămășițe umane, fragmente de obiecte ceramice precum și un inel au fost descoperite pe un teren aparținând unei persoane private din comuna Săhăteni, în urma unor lucrări de excavare. La fața locului s-au deplasat arheologi din cadrul Muzeului Județean Buzău care au stabilit în urma unor cercetări preliminare că situl conține urme ale unor habitate din două perioade istorice distincte.

„Situl a fost descoperit pe teritoriul comunei Săhăteni, într-o zonă în care nu exista nicio informație despre vreo descoperire, pe un teren privat. În momentul în care au derulat o lucrare, au fost descoperite oseminte umane precum și fragmente ceramice. Au fost oprite lucrările iar în câteva ore o echipă de arheologi s-a deplasat în teren, a făcut o evaluare rapidă după care a procedat la recuperarea materialelor și conservarea primară a zonei. Din punct de vedere al încadrării cronologice, acolo avem fragmente ceramice care provin din cadrul culturii Sântana de Mureș, secolul IV, cam pe același palier cronologic cu Diadema de la Gherăseni și totodată au fost descoperite oseminte umane din morminte aparținând Evului Mediu. Este vorba despre două perioade istorice destul de îndepărtate în timp descoperite în același sit. Colegii mei au recuperat și ridicat atât recipientele ceramice cât și oasele umane precum și un inel probabil din argint. Pot să vă spun că suprafața excavată este destul de mare, probabil de ordinul sutelor de metri pătrați iar zona de sit, zona unde au fost făcute aceste descoperiri este una destul de restrânsă în economia lucrării, adică nu au fost aduse distrugeri sitului”, a declarat, pentru Agerpres, directorul Muzeului Județean Buzău, Daniel Costache.

Potrivit specialiștilor, noul sit este deosebit de important din punct de vedere științific pentru că ajută la întregirea hărții arheologice naționale.

Foto sus: Muzeul Județean Buzău