Aniversare Regală la Liceul Sfântul Sava jpeg

Aniversare Regală la Liceul Sfântul Sava

Anul 2011 este consacrat Jubileului de 90 de ani al Regelui Mihai I. Cu această ocazie, Liceul Sfântul Sava şi Adevărul Holding prin revista Historia organizează, vineri, o serie de festivităţi dedicate Majestăţii Sale Regele Mihai. Din programul găzduit de Liceul Sfântul Sava se remarcă conferinţa susţinută de academicianul Dinu C. Giurescu: „Regele Mihai şi înţelegerile dintre Marile Puteri, 1944 – 1947”, dar şi expoziţia filatelică pe tema regalităţii găzduită de holurile Liceului.

Prima domnie a Regelui Mihai I a început în 1927, pe vremea când avea doar 5 ani, după moartea bunicului său, Regele Ferdinand I, şi în urma renunţării la tron a lui Carol al II-lea. Minor fiind, timp de trei ani ţara a fost condusă o regenţă, formată din unchiul său, prinţul Nicolae, patriarhul Miron Cristea şi preşedintele Curţii de Casaţie, Gheorghe Buzdugan. După revenirea pe Tron a Regelui Carol al II-lea, în iunie 1930, Mihai I a primit titlul de Mare Voievod de Alba Iulia.

În urma abdicării tatălui sau, la 6 septembrie 1940, a redevenit Regele Mihai I. Astfel, la 18 ani, este din nou rege, uns de patriarh. Regele Mihai I a fost obligat să abdice, la 30 decembrie 1947, sub ameninţările tot mai violente ale regimului comunist.