Anglia: a fost descoperit─â o cl─âdire cu arhitectur─â misterioas─â, a c─ârei origine este necunoscut─â jpeg

Anglia: a fost descoperit─â o cl─âdire cu arhitectur─â misterioas─â, a c─ârei origine este necunoscut─â

De cur├ónd, ├«n regiunea Norfolk, din estul Angliei, a fost descoperit─â o cl─âdire ├«n form─â de ÔÇ×YÔÇŁ, construit─â ├«n perioada ocupa╚Ťiei romane. Arhitectura ansamblului este una atipic─â acestei perioade, p├ón─â ├«n prezent ne mai fiind descoperit─â vreo cl─âdire cu form─â asem─ân─âtoare dat├ónd din epoca Imperiului Roman.

Vestigiul, descoperit la sud de ora┼čul antic Venta Icenorum, a fost datat ca fiind construit ├«n urm─â cu 1.800 de ani. Structura este compus─â din dou─â aripi care radiaz─â dintr-o camer─â rectangular─â, ce face leg─âtura cu o camer─â central─â.

Cl─âdirea cu dou─â aripi pare a fi unic─â ├«n ├«ntregul Imperiu Roman ÔÇô prof. William Bowden, de la Universitatea din Nottingham, declar─â:ÔÇ×este foarte neobi┼čnuit s─â descoperi o astfel de construc┼úie, deoarece p├ón─â acum nu am mai g─âsit unele asem─ân─âtoareÔÇŽeste foarte greu de spus ce au dorit s─â ob┼úin─â prin acest model arhitectonicÔÇŁ, av├ónd ├«n vedere faptul c─â arheologii nu cunosc ├«nc─â destina┼úia cl─âdirii, ei doar presupun├ónd c─â a fost un templu.

Construc┼úia pare c─â a apar┼úinut unui complex, ce includea ├«n nord o cas─â de locuit ┼či alte dou─â structuri ├«n partea de nord-vest ┼či de nord-est.

Funda┼úia celor dou─â aripi ┼či camera dreptunghiular─â a fost realizat─â dintr-un strat sub┼úire de lut ┼či calcar, ceea ce ├«nseamn─â c─â superstructura din cea mai mare parte a cl─âdirii era destul de u┼čoar─â, ÔÇ×probabil din lemn ┼či cu pere┼úi cu noduli de lut ┼či cu un acoperi┼č de paieÔÇŁ. Acest lucru sus┼úine posibilitatea c─â aceast─â cl─âdire nu a fost construit─â cu inten┼úia de a fi folosit─â pentru mult timp.

Pe de alt─â parte, camera central─â era realizat─â din materiale mai puternice, cu bazele sale concepute din mortar de var amestecat cu lut ┼či buc─â┼úi mici de piatr─â ┼či c─âr─âmid─â.Aceast─â sec┼úiune a avut probabil un acoperi┼č din ┼úigl─â.

├Än sprijinul ideii potrivit c─âreia construc┼úia ├«n form─â de Y a avut un caracter temporar, arheologii au mai g─âsit indicii (g─âuri ale unor st├ólpi de sus╚Ťinere), potrivit c─ârora dup─â dezafectare, peste locul acoperit de aceast─â cl─âdire a fost construit─â una mai nou─â, ei g─âsind ┼či artefacte care nu ├«i puteau apar┼úine.

Cercet─âtorii nu sunt convin┼či de scopul pentru care a fost ridicat─â construc┼úia ÔÇô de┼či pozi┼úia sa ├«nalt─â o f─âcea vizibil─â din ora┼čul Venta Icenorum, funda┼úiile sale erau slabe, prof. Bowden not├ónd c─âÔÇ×este posibil s─â fi fost o construc┼úie temporar─â, folosit─â pentru un singur eveniment ori ceremonieÔÇŽori s─â fi reprezentat un altar sau templu vizibil de pe drum sau din ora┼č.ÔÇŁ

Mai exist─â ┼či o alt─â posibilitate, ca urma┼čii icenilor(icenii sau ecenii au fost un trib de cel┼úi ce au populat Britania ├«n sec. 1 ├«.Hr.-sec. 1 d.Hr., p├ón─â au fost cuceri┼úi de romani ├«n jurul anului 60 d.Hr.) s─â fi construit cl─âdirea ├«n form─â de Y.

image

Arhitectura Icenilor era destul de simpl─â┼či, precum a explicat Bowden, nu at├ót de elaborat─â ca aceasta. Pe de alt─â parte, religia lor a fost interconectat─â cu natura, ceva ce ar putea ajuta la explicarea loca┼úiei construc┼úiei unde este ÔÇ×b─âtut─â de v├óntÔÇŁ.

Zeii Icenilor, pre-zeii romanilor, aveau tendinţa de a fi asociaţi cu locuri naturale:izvoarele, copacii, plantaţii sacre.

De┼či Icenii au fost ┼čtersi din istoria scris─â de romani, dup─â ce au creat o armat─â cu care s-au r─âsculat ├«mpotriva acestora, indicii arheologice indic─â faptul c─âspiritul lor a r─âmas destul de viu.Cercet─âtorii ├«ns─â au concluzionat c─â arhitectura cl─âdirii este atipic─â at├ót romanilor, c├ót ┼či icenilor, astfel c─â originea sa r─âm├óne un mister.

Sursa:http://www.financiarul.ro