Ana Belen Montes (foto: FBI)

Ana Belen Montes, mai nocivă „cârtiţă” cubaneză care a acţionat în SUA, eliberată după 20 de ani

📁 Istorie recentă
🗓️ 5 ianuarie 2023

Arestată în 2001 şi condamnată în anul următor la 25 de ani de închisoare pentru spionaj în folosul guvernului cubanez, americanca Ana Belen Montes va ieşi duminică din închisoare, potrivit unui document al agenţiei americane a penitenciarelor, citat de AFP.

În prezent în vârstă de 65 de ani, această analistă din cadrul serviciilor de informaţii militare care a fost acuzată în special că a transmis Havanei numele agenţilor americani din Cuba şi detalii ale unor manevre navale americane, va părăsi închisoarea din Carswell, din statul Texas, şi va beneficia de un regim de libertate condiţionată timp de cinci ani, relaterază Agerpres.

Arestată la 21 septembrie 2001 de poliţia federală (FBI) la baza aeriană Bolling, la sud de capitala Washington, Ana Belen Montes a recunoscut că a spionat timp de aproape un deceniu în folosul Cubei, din 1992 până în 2001, deşi FBI o suspectează că a început să spioneze încă din 1985.

Ea lucra la Departamentul de Justiţie când a atras atenţia unor agenţi cubanezi exprimându-şi nemulţumirea în ce priveşte politica americană faţă de America Centrală. Ana Belén Montes a fost denunţată în 1996 de un coleg, însă autorităţile americane au deschis o anchetă împotriva ei abia patru ani mai târziu.

Născută în 1957, Ana Belen Montes a spionat pentru Cuba timp de 16 ani, fiind considerată cea mai nocivă „cârtiţă” (agent infiltrat) a regimului de la Havana care a acţionat vreodată pe teritoriul Statelor Unite. Ea a invocat considerente de natură politică pentru acțiunie ei, transformând depoziţia în faţa completului de judecată într-un adevărat rechizitoriu la adresa politicii americane faţă de Cuba: „Cred că politica Guvernului american faţă de Cuba este crudă şi nedreaptă”.