Ulpia Traiana Sarmizegetusa si amfiteatrul roman dcembrie 2023 Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (27) jpg

Amfiteatrul din Ulpia Traiana Sarmizegetusa, „restaurat” cu tribune metalice

📁 Patrimoniu
🗓️ 18 decembrie 2023

Lucrările de restaurare care cuprind Amfiteatrul din Ulpia Traiana Sarmizegetusa se apropie de final, dar proiectul are șanse minime de a fi realizat în termenul prevăzut, decembrie 2023. Monumentul antic este dotat în aceste zile cu tribune metalice.

Turiștii care vizitează Ulpia Traiana Sarmizegetusa, rămășițele primului oraș antic înființat de romani pe teritoriul Daciei, aflate în județul Hunedoara, vor găsi amfiteatrul antic din situl arheologic cu o înfățișare complet schimbată.

Amfiteatrul din Ulpia Traiana Sarmizegetusa este restaurat, însă ceea ce poate stârni surprinderea oaspeților este soluția aleasă de specialiști pentru a-l repune în valoare.

În aceste zile, constructorii montează pe o latură a monumentului antic tribune metalice.

Gradenele vor fi detașabile și vor fi folosite pentru spectatorii care vor asista la evenimentele plănuite în arena romană după finalizarea lucrărilor de restaurare.

„S-a propus realizarea de gradene pe câteva sectoare ale laturilor sudice și nordice, din structură metalică zincată, independentă de structura istorică, sprijinită pe dale de beton prefabricat așezate pe pat de pământ și susținute de stâlpi care să asigure panta arenei romane. Așadar, gradenele noi nu vor fi reconstruite pe structura istorică existentă și vor fi amplasate doar spre interiorul amfiteatrului. Extragerea acestora se va putea realiza fără a produce daune asupra monumentului istoric, fiind astfel o intervenție reversibilă”, arăta Consiliul Județean Hunedoara, beneficiarul proiectului de restaurare a monumentului, derulat cu fonduri europene.

Amfiteatrul din Ulpia Traiana Sarmizegetusa (foto: Daniel Guță / Adevărul)
Amfiteatrul din Ulpia Traiana Sarmizegetusa (foto: Daniel Guță / Adevărul)

Gradenele vor putea găzdui până la 500 de spectatori, iar arena va fi amenajată, la rândul ei, cu pământ stabilizat. Pe latura de est va fi amplasată o scenă pentru evenimente, din structură metalică, demontabilă și ea. Casetele dintre zidurile amfiteatrului se vor umple cu pământ, acoperit cu vegetație, se arată în proiect.

Citește mai multe amănunte pe adevarul.ro

Mai multe pentru tine...