Germania

Ambasadorul rus la Berlin: Germania a depășit „linia roșie”

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 12 septembrie 2022

Ambasadorul rus la Berlin, Serghei Neceaev, a lansat o nouă o serie de critici adresate Germaniei, pentru că a furnizat arme grele Ucrainei, în timp ce Kremlinul se află sub presiunea de a opri contraofensiva ucraineană.

„Livrarea de arme letale regimului ucrainean - care sunt folosite nu doar împotriva soldaţilor ruşi, ci şi împotriva populaţiei civile din Donbas - este o 'linie roşie' pe care guvernul german... nu ar fi trebuit să o depăşească”, a declarat Serghei Neceaev, într-un interviu pentru cotidianul rus Izvestia.

Ambasadorul rus s-a referit în interviul său la „responsabilitatea morală şi istorică” a Germaniei „pentru crimele naziste din timpul celui de-al Doilea Război Mondial”, scrie Agerpres.

În contextul crizei din Ucraina, guvernul german a distrus fostele sale bune relaţii cu Rusia şi a subminat procesul de reconciliere istorică dintre popoare, a spus Neceaev.

Ambasadorul rus a negat că Germania ar putea avea un rol de mediere în a ajuta să se pună capăt conflictului, descriind Berlinul drept una dintre principalele forţe ce se află în spatele politicii de sancţiuni împotriva Rusiei.

Rusia a declanşat o invazie asupra Ucrainei vecine pe 24 februarie. De atunci, guvernul german a livrat Kievului echipamente militare şi muniţii, precum şi tancuri antiaeriene, dar s-a abţinut să livreze avioane de luptă sau să aprovizioneze direct Ucraina cu tancuri de luptă, după cum cere ea.