Ambasada Rusiei la Praga, golită de presupuşi spioni  Peste 120 de diplomaţi s au întors la Moscova jpeg

Ambasada Rusiei la Praga, golită de presupuşi spioni. Peste 120 de diplomaţi s-au întors la Moscova

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 1 iunie 2021

Zeci de persoane din personalul ambasadei Rusiei la Praga au plecat din ţară cu o cursă charter, luni, încheind ceea ce oficialii cehi spun că este o practică mai veche a Moscovei de a trimite o misiune diplomatică exagerat de mare ca bază pentru activităţi de spionaj, relatează adevarul.ro.

Mai mulţi oficiali din serviciile de informaţii cehe au spus că ambasada rusă a reprezentat o problemă pentru ei de multă vreme şi că ea era un avantaj important al Moscovei în ce priveşte spionajul. Cehia a expulzat 123 de persoane – diplomaţi ruşi şi familiile lor, luni, pe lângă cei 18 diplomaţi deja expulzaţi în aprilie, atunci când Praga a acuzat Moscova că este responsabilă de o explozie la un depozit de armament, din 2014. Conform unui nou acord, Rusia şi Republica Cehă îşi vor limita angajaţii din ambasade la doar 7 diplomaţi şi 25 de angajaţi de sprijin. Rusia a negat că ar fi avut vreun rol sau vreo responsabilitate în explozia din 2014. Ambasada rusă, de asemenea, nu a oferit nicio explicaţie pentru dimensiunile sale atât de mari într-o ţară de doar 10 milioane de locuitori.

Un "artefact” al erei sovietice

Deşi Cehia este, acum, un stat NATO şi UE, imensa ambasadă rusă reprezenta un „artefact” al erei sovietice, atunci când Cehoslovacia era un stat satelit al Moscovei, spune Jiri Schneider, fost adjunct al ministrului de externe ceh. "Ambasada sovietică din Cehoslovacia, cu sutele sale de mii de trupe de ocupaţie, era o ambasadă într-o colonie”, a spus Schneider.

Agenţia cehă de contrainformaţii arăta în raportul său anual din 2019, că dimensiunea misiunii diplomatice ruse făcea „extrem de dificilă” împiedicarea eforturilor de spionaj ale ruşilor. De exemplu, ambasada beneficia de o flotă imensă de vehicule, care nu puteau fi oprite de poliţie. De asemenea, beneficia de o localizare într-o zonă centrală, iar teritoriul ceh putea fi folosit de agenţi ruşi pentru a spiona şi alte ţări occidentale învecinate.