"Alo, aici Hitler!" Cum a ajuns telefonul Führerului în mâinile britanicilor jpeg

"Alo, aici Hitler!" Cum a ajuns telefonul Führerului în mâinile britanicilor

Telefonul personal al lui Adolf Hitler pe careîl folosea în buncăr este scos la vânzare. Licitaţia, care va avea loc în Statele Unite ale Americii, va porni de la suma de 300 000 de dolari.

Telefonul a fost prezentat lui Hitler de c─âtre Wehrmacht, ┼či a fost folosit de c─âtre Fuhrer ├«n ultimii doi ani din timpul celui de-Al Doilea R─âzboi Mondial. Ini┼úial, proiectat fiind de c─âtre Siemens, telefonul era negru, dar ulterior a fost personalizat special pentru liderul nazist:a fost vopsit ro┼ču, inscrip┼úionat cu numele lui ┼či cu o svastic─â.

tel 1 jpg jpeg

Telefonul a fost g─âsit ├«n bunc─ârul nazist de c─âtre ofi┼úerul britanic Ralph Rayner, la numai c├óteva zile dup─â finalul r─âzboiului. Obiectul a fost mo┼čtenit de c─âtre fiul britanicului, Ranulf Rayner:ÔÇ×tat─âl meu nu vedea ├«n telefon o m─ârturie a zilelor de glorie ale lui Hitler, ci mai mult a ├«nfr├óngerii lui, un fel de prad─â de r─âzboiÔÇŁ, a declarat acesta pentru CNN.

tel2 jpg jpeg

├Än catalogul licita┼úiei, telefonul este descris ca fiind ÔÇ×cea mai destructiv─â arm─â din toate timpurile, care a trmis la moarte milioane de oameni din ├«ntreaga lumeÔÇŁ.