Albadraco tharmisensis, ÔÇ×dragonul zbur─âtorÔÇŁ din Transilvania jpeg

Albadraco tharmisensis, ÔÇ×dragonul zbur─âtorÔÇŁ din Transilvania

Revista ╚Ötiin╚Ťific─â ÔÇ×Cretaceous ResearchÔÇŁ a publicat de cur├ónd un articol semnat de o echip─â de cercetare rom├óno-american─â (Alexandru Solomon, Vlad Codrea, M├írton Venczel Gerald Grellet-Tinner) care semnaleaz─â o nou─â descoperire excep╚Ťional─â din Cretacicul Superior continental al Rom├óniei. Descoperirea se refer─â la o nou─â reptil─â zbur─âtoare ÔÇô pterozaur ÔÇô de dimensiuni mari, care vie╚Ťuia ├«ntr-o insul─â populat─â cu specii de dinozauri pitici.

Descoperirea lui Albadraco tharmisensis, un nou gen ╚Öi specie de pterozaur azhdarchid din Maastrichtianul Forma╚Ťiunii de ╚śard, din zona sud-vestic─â a Bazinului Transilvaniei (jude╚Ťul Alba, Rom├ónia), este de un interes remarcabil pentru comunitatea ╚Ötiin╚Ťific─â deoarece reprezint─â primul azhdarchid de dimensiuni mari descris din ÔÇ×Insula Ha╚ŤegÔÇŁ.

M─ârimea sa se ├«ncadreaz─â ├«ntre cea a lui Eurazhdarcho langendorfensis (dimensiuni medii) ╚Öi a formei gigantice Hatzegopteryx thambema, confirm├ónd astfel co-existen╚Ťa azhdarchidelor maastrichtiene de dimensiuni medii, mari ╚Öi gigantice ├«n Rom├ónia.

Albadraco tharmisensis 2 jpg jpeg

├Än plus, pe l├óng─â Mistralazhdarcho maggii, Albadraco tharmisensis reprezint─â a doua descriere a unui pterozaur azhdarchid de dimensiuni mari din Cretacicul tardiv al Europei. ├Än sf├ór╚Öit, acest nou taxon dovede╚Öte un ecosistem extrem de divers ├«n Cretacicul Insulei Ha╚Ťeg.

Denumirea generic─â deriv─â de la numele jude╚Ťului Alba, unde este localizat─â localitatea descoperirii, ╚Öi din latinescul ÔÇ×dracoÔÇŁ = dragon. Denumirea speciei a fost stabilit─â dup─â ÔÇ×TharmisÔÇŁ, numele dacic al actualei Alba Iulia. ├Än momentul de fa╚Ť─â, localitatea de provenien╚Ť─â a fosilelor, Oarda de Jos, este parte component─â a ora╚Öului Alba Iulia.

Acest articol a fost publicat ├«n num─ârul 215 al revistei Historia, disponibil la toate punctele de distribu╚Ťie a presei ├«n perioada 15 decembrie 2019 ÔÇô 14 ianuarie 2020, dar ╚Öi ├«n format digital pe paydemic.com.

Cump─âr─â Acum