Al nouălea turn al bazilicii Sagrada Familia, inaugurat în decembrie jpeg

Al nouălea turn al bazilicii Sagrada Familia, inaugurat în decembrie

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 10 noiembrie 2021

Al nouălea turn al bazilicii Sagrada Familia din Barcelona, turnul Fecioarei Maria, va fi inaugurat pe 8 decembrie. Structura de 138 de metri va avea în vârf o stea realizată din sticlă şi oţel inoxidabil. 

Steaua cu o greutate de 5,5 tone va fi montată în vârful turnului, pe 29 noiembrie. Realizată din materiale capabile să reziste razelor soarelui, steaua a costat 1,5 milioane de euro şi „va avea în centrul său 12 proiectoare, în fiecare dintre punctele sale, şi astfel va străluci ca o nouă stea pe cerul Barcelonei”, a declarat presei Jordi Fauli, arhitectul-şef al bazilicii Sagrada Familia, conform Agerpres.

În ceea ce priveşte turnul, acesta va fi al doilea cel mai înalt din Sagrada Familia şi al nouălea construit din cele 18 proiectate de arhitectul modernist Antoni Gaudi.

„Rămân apoi celelalte cinci turnuri centrale: cel al lui Iisus Hristos (cel mai înalt - n.r.) şi cele ale celor patru evanghelişti, la care lucrările au început deja”, a adăugat arhitectul.

Sagrada Familia jpg jpeg

Finalizarea lucrărilor şi finanţarea acestora sunt însă legate de reluarea turismului, întrucât construcţia bazilicii depinde de donaţii, de sponsori şi de biletele vândute vizitatorilor, mult mai puţin numeroşi odată cu pandemia de coronavirus.

Proiectată de arhitectul catalan Antoni Gaudi, Sagrada Familia, cel mai vizitat monument din Barcelona, a fost inclusă în 2005 în Patrimoniul Mondial UNESCO. Construcţia sa, începută în 1882, ar trebui terminată la un secol de la moartea arhitectului, în 2026.