Acum 40 000 de ani, materialul genetic al chinezilor era deja diferit de cel al europenilor jpeg

Acum 40.000 de ani, materialul genetic al chinezilor era deja diferit de cel al europenilor

Oamenii care trăiau acum 40.000 de ani pe terenul unde se află acum Beijingul se diferenţiau deja din punct de vedere genetic de strămoşii europenilor moderni, relevă noi teste ADN.

O echipă internaţională de cercetători au secvenţiat ADN-ul extras din piciorul unui om modern din Peştera Tianyan, din apropierea capitalei chineze. Rezultatele au demonstrat că deşi oamenii care trăiau în Tianyan aveau o origine comună cu strămoşul multor asiatici şi nativi americani din prezent, ei se diferenţiau deja din punct de vedere genetic de europenii străvechi.

De asemenea, cercetătorii au constatat că proporţia de ADN neanderthalian şi denisovan în rândul oamenilor moderni nu era mai mare decât cea întâlnită la populaţia actuală din această regiune.  

Pe baza probelor ADN nucleare şi mitocondriale provenite de la un osul individului care a trăit acum 40.000 de ani, cercetătorii au reconstruit un profil genetic.

„Acest individ a trăit într-o perioadă de tranziţie evoluţionară importantă când oamenii moderni timpurii, care împărţeau anumite trăsături cu neanderthalienii timpurii, îi înlocuiau pe neandertalieni şi denisovani”, a declarat coordonatorul studiului, Svante Pääbo.  

Sursa:www.descopera.ro