A murit celebrul spion al Alia┼úilor, ┼×oarecele Alb jpeg

A murit celebrul spion al Alia┼úilor, ┼×oarecele Alb

Unul dintre cei mai importanţi agenţi secreţi ai Aliaţilor în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Nancy Wake, a murit duminica la Londra, la vârsta de 98 de ani. Nancy, cunoscută în lumea spionilor drept White Mouse (soarecele alb), a participat la rezistenţa franceză si apoi a coordonat actiuni de sabotaj impotriva trupelor naziste de ocupatie timp de mai bine de patru ani.

Nancy Wake a murit duminică, într-un spital din Londra, cu câteva zile înainte de a împlini vârsta de 99 de ani, pe 30 august. Pentru o perioadă, ea s-a aflat în fruntea listei celor mai căutate persoane de Gestapo.

"Nancy Wake a fost o sabotoare ┼či o spioan─â magnific de eficient─â", a declarat, luni, premierul australian Julia Gillard.

Wake "era o femeie ├«nzestrat─â cu un curaj ┼či cu resurse excep┼úionale, ale c─ârei realiz─âri ├«ndr─âzne┼úe au salvat vie┼úile a sute de persoane din for┼úele aliate ┼či au contribuit la sf├ór┼čitul ocupa┼úiei naziste din Fran┼úa", a mai spus aceasta.

Nancy Grace Augusta Wake, cunoscut─â sub numele de cod Helene ┼či Witch, s-a n─âscut ├«n 1912 ├«n Wellington, Noua Zeeland─â. Primii ani din via┼ú─â i-au fost marca┼úi de evenimente ce i-au modelat caracterul. La 16 ani a fugit de acas─â ┼či s-a angajat ca asistent─â medical─â folosind banii c├ó┼čtiga┼úi pentru a c─âl─âtori la New York ┼či la Londra. Ulterior a lucrat ca jurnalist ├«n Paris

├Än 1939 a cunoscut un industria┼č francez Henri Edmond Fiocca cu care s-a c─âs─âtorit, t├ón─ârul cuplu stabilindu-se ├«n Marsilia. Aici ├«i prinde invazia nazist─â a Fran┼úei din 1940.

2828994 16x9 940x529 jpg jpeg

Imediat dupa c─âderea Fran┼úei, Nancy a ├«nceput s─â ac┼úioneze drept curier pentru mi┼čcarea de rezisten┼ú─â pentru ca mai t├órziu s─â i se al─âture direct acesteia. Talentul ei de a se ascunde i-a adus din partea nazi┼čtilor porecla de ÔÇť┼×oarecele albÔÇŁ, aceasta reu┼čind s─â scape din situa┼úii c├ót se poate de periculoase. ├Äntr-o lume a spionajului ┼či a contraspionajului, Nancy a fost nevoit─â s─â p─âr─âseasc─â Marsilia atunci c├ónd re┼úeaua de rezisten┼ú─â din care f─âcea parte a fost tradat─â. A trebuit s─â ├«┼či lase ├«n urm─â so┼úul ┼či s─â plece ├«n Toulouse, unde a fost arestat─â pentru a fi eliberat─â patru zile mai t├órziu. A luat apoi calea Spaniei pentru a ajunge ├«ntr-un final ├«n Marea Britanie. C├ót despre so┼úul l─âsat ├«n urm─â, Nancy a aflat ulterior c─â acesta ar fi fost torturat ┼či ucis de c─âtre Gestapo, ├«n august 1943, ├«n urma refuzului de a dezv─âlui unde se afla so┼úia sa.

├Ämpreun─â cu so┼úul ei, Nancy Wake a ajutat mul┼úi evrei s─â fug─â ├«n Spania, iar apoi a fugit ea ├«ns─â┼či ├«n Marea Britanie, ├«n anul 1943, pentru a lucra ├«n cadrul diviziei de opera┼úiuni speciale.

Cu ocazia unei vacan┼úe ├«n regiunea francez─â Vienne, ├«n 1933, Nancy Wake spunea c─â a v─âzut evrei ├«nl─ân┼úui┼úi, lega┼úi de o roat─â ┼či biciui┼úi de solda┼úi. "C├ónd am p─âr─âsit ora┼čul, ne-au luat fotografiile. A fost prima mea experien┼ú─â cu Hitler", spunea Nancy.

├Än Marea Britanie s-a al─âturat for┼úelor SOE, care au para┼čutat-o ├«n 1944 ├«napoi ├«n Fran┼úa ocupat─â devenind persoana de legatura dintre Londra ┼či trupele maquis, ajung├ónd s─â conduc─â ├«n cele din urm─â ├«n jur de 7 000 de lupt─âtori/sabotori ├«mpotriva for┼úelor germane. Curajul deosebit i-a adus numeroase distinc┼úii din partea guvernelor aliate:Medal of Freedom, Medaille de la Resistance ┼či Croix de la Guerre. 

Dup─â r─âzboi, ea s-a ├«ntors ├«n Australia ┼či apoi s-a mutat ├«n Marea Britanie, unde s-a c─âs─âtorit cu un ofi┼úer din armata britanic─â, ├«n 1957, John Forward. Cuplul s-a mutat apoi ├«n Australia, unde a tr─âit p├ón─â la moartea lui Forward.

Revenit─â ├«n Marea Britanie, Nancy Wake a spusk ├«nainte de a muri, c─â dore┼čte ca cenu┼ča s─â ├«i fie ├«mpr─â┼čtiat─â deasupra ora┼čului Montlu├žon din Fran┼úa, unde a luptat ├«n anul 1944.