A fost descoperit cel mai vechi cuib de dinozauri jpeg

A fost descoperit cel mai vechi cuib de dinozauri

📁 Preistorie
Autor: Redacția
🗓️ 24 ianuarie 2012

Cel maivechi cuib de dinozaur cunoscut în prezent de lumea ştiinţifică a fost descoperit recent în Parcul Naţional Golden Gate Highlands, din Africa de Sud.

Cuibul fosilizat conţinea ouă, pui abia eclozaţi, precum şi rămăşiţele unor dinozauri adulţi din genul Massospondylus, o specie de dinozaur erbivor, conform declaraţiilor profesorului Robert Reisz din cadrul Universităţii din Toronto-Mississasauga.

Massospondylusnu era un dinozaur gigant dar, pe baza evidenţelor fosile, rezultă că unele exemplare atingeau totuşi lungimea de 6 metri.

Descoperirea aduce noidovezi în favoarea teoriei conform căreia dinozaurii aveau un comportament extrem de teritorial în apropierea propriilor cuiburi şi pui.

Cuibul este cel maivechi dintre toate cuiburile de dinozauri descoperite până în prezent, în care ouăle sunt depuse cu grijă într-o singură pontă.

Pe baza datării cu carbon 14, cercetătorii estimează vârsta cuibului fosilizat la aproximaitv 190 milioane ani.

Se pare că puii şi adulţii ar fi murit în urma unor emisii bruşte de gaze toxice. Dinozaurii au ales să-şi facă cuibul pe malul unui râu din apropiere, iar sedimentele acumulate ulterior au permis conservarea excelentă a rămăşiţelor.