image

80 de artefacte egiptene, descoperite de Poli╚Ťia de Frontier─â ├«n bagajele unor cet─â╚Ťeni libanezi

­čôü Curiozit─â┼úile ┼či culisele istoriei
Autor: Redac╚Ťia
­čŚô´ŞĆ 18 iulie 2022

Doi cet─â╚Ťeni libanezi, care au ├«ncercat s─â introduc─â ├«n ╚Ťar─â 80 de piese care fac parte din categoria artefactelor arheologice, au fost depista╚Ťi de poli╚Ťi╚Öti de frontier─â din cadrul Aeroportului Henri Coand─â - Otopeni, la sosirea ├«n ╚Ťar─â cu o curs─â din direc╚Ťia Cairo, informeaz─â un comunicat al Poli╚Ťiei de Frontier─â.

ÔÇ×├Än fapt, ├«n data de 20.04.2022, la P.P.F. - Aeroport Henri Coand─â, s-au prezentat pentru a intra ├«n ╚Ťar─â, c─âl─âtorind din direc╚Ťia Egipt, Cairo, doi b─ârba╚Ťi, cet─â╚Ťeni libanezi. Cu ocazia efectu─ârii formalit─â╚Ťilor de frontier─â, ├«n urma unei analize de risc, poli╚Ťi╚Ötii de frontier─â, ├«mpreun─â cu lucr─âtorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontier─â Otopeni, au procedat la efectuarea unui control am─ânun╚Ťit asupra bagajelor celor ├«n cauz─â. Cu aceast─â ocazie au fost descoperite 80 de piese susceptibile de a face parte din categoria artefactelor arheologice, conform comunicatului citat.

Politia de frontiera 2 jpg

Obiectele ÔÇô monede, statui, bijuterii din epoca roman─â - au fost trimise speciali╚Ötilor din cadrul Muzeului Na╚Ťional de Istorie a Rom├óniei, iar recent ace╚Ötia au comunicat rezultatul preliminar al expertizei, conform c─âruia o mare parte din piesele expertizate sunt autentice ╚Öi au ca ╚Ťar─â de provenien╚Ť─â Egipt, monedele dat├ónd din perioada roman─â, fiind emisiuni ale monet─âriei din Alexandria. Din punct de vedere arheologic, speciali╚Ötii apreciaz─â ├«n urma analizei preliminare, faptul c─â lotul acoper─â o perioad─â foarte larg─â, de la Regatul Vechi la perioada roman─â ╚Öi necesit─â, ├«n continuare, expertize specializate ╚Öi analize specifice.

├Än cauz─â, se efectueaz─â cercet─âri, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe l├óng─â Judec─âtoria Buftea sub aspectul s─âv├ór╚Öirii infrac╚Ťiunii de introducerea pe teritoriul statului rom├ón, precum ╚Öi de╚Ťinerea, comercializarea, organizarea de expozi╚Ťii sau orice opera╚Ťie privind circula╚Ťia bunurilor culturale mobile ori provenite din dezmembrarea de bunuri culturale imobile, care fac parte din patrimoniul cultural al unui stat str─âin, conform dispozi╚Ťiilor legale ale statului respectiv, ╚Öi care au fost exportate ilegal.